Čtvrtek, 28. března 2024

Babiš je nespokojený se stavem sanace ropných lagun v Ostravě

Babiš je nespokojený se stavem sanace ropných lagun v Ostravě

Ministerstvo financí chce převzít do své kompetence likvidaci ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě, jež má dosud na starosti ministerstvo průmyslu a státní podnik Diamo. Vůči dosavadnímu postupu při sanaci lagun má ministerstvo financí výhrady, řekl dnes při návštěvě Ostravy ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něho existuje vážné podezření, že Diamo nepostupuje s péčí řádného hospodáře.

Podle ministerstva průmyslu by ale převod zakázky na odstranění kalů pod rezort financí znamenal změnu zadavatele, a tudíž nutnost opětovného vyhlášení veřejné soutěže a v důsledku toho zdržení nejméně o jeden rok. "Tento postup je za nás s ohledem na nutnost bezodkladného řešení problému neakceptovatelný," řekl ČTK mluvčí MPO František Kotrba.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku a jejich čištění provázejí neustálé problémy. Termín jejich vyčištění se stále posouvá. Obyvatelé v okolí obtěžují kaly zejména zápachem. Sanaci dosud provádělo pro podnik Diamo sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan, které za to od státu dostalo zhruba 2,6 miliardy korun. Po odtěžení 200.000 tun kalů se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun kalů, se kterými se nepočítalo.

Babiš řekl, že smlouva na čištění lagun, která byla podepsána v roce 2004, nenaplnila svůj očekávaný účel a výsledky se nedostavily. "Přece jenom je to už 11 let a ty signály, které máme, že by to mělo stát víc o jednu dvě miliardy, pro nás to není přijatelné. Chceme hledat nějaké jiné řešení, které bude efektivní, levné a hlavně transparentní," řekl Babiš. Uvedl, že peníze, které se zatím v lagunách proinvestovaly, tam moc nenašel. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na to v reakci pro ČTK řekl, že stát byl "kavkou, kterou každý oškubal".

"Za ty peníze se tady sedm let čistí vody, za ty peníze se vyvezlo 200.000 tun kalů, za ty peníze se postavily technologie a tak dále. Je subjektivní otázkou, jestli se utratilo hodně, nebo málo," komentoval to ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Ředitel Diama uvedl, že původní garance zřejmě bude muset být navýšena přibližně o miliardu korun. Podpis smlouvy na odstranění 90.000 tun kalů předpokládá v listopadu. Celé laguny by podle něj měly být vyčištěny do roku 2023. Podle Babiše ministerstvo udělá maximum pro to, aby se zakázka vešla do původní ceny. Vypíše otevřené výběrové řízení.

Kromě kalů jsou dalšími součástmi lagun, které je třeba vyčistit, voda a zemina. Při řešení sanace lagun chce Babiš spolupracovat s podnikem Diamo, ministerstvy průmyslu i životního prostředí. "My jsme našli s Diamem shodu. To otevřené výběrové řízení (na odstranění kalů), které oni vypsali, podporujeme," řekl Babiš. Resort životního prostředí podpoří podle Brabce jakoukoliv variantu, která urychlí likvidaci. "Budeme se snažit přispět k tomu, aby to bylo za co nejlepší cenu, a aby to garantovalo konečnou likvidaci," reagoval. Laguny stejně jako staré ekologické zátěže považuje Brabec za "bolavý vřed České republiky".

Ministr Babiš měl výhrady také vůči jednacímu řízení bez uveřejnění na sanaci vod ve výši 818 milionů korun. Bylo podle něho nejméně o 168 milionů předražené. Řízení bylo později zrušeno. Podle Babiše ministerstvo neuvažuje o tom, že by laguny zabetonovalo. O této možnosti před časem v médiích mluvil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů