Úterý, 16. dubna 2024

Hostětín ukazuje důležitost ekologie i po pěti letech od návštěvy prince Charlese

Hostětín ukazuje důležitost ekologie i po pěti letech od návštěvy prince Charlese

O víkendu byla slavnostně odhalena pamětní deska připomínající návštěvu prince Charlese v ekologické vesnici Hostětín. Od této návštěvy uplynulo právě 5 let. Centrum Veronica, které si princ také prohlédl, nadále směřuje své programy směrem k udržitelnému rozvoji a ochraně klimatu. I po pěti letech v Hostětíně zůstávají v platnosti přínosy, o kterých se tehdy s princem diskutovalo: čistší ovzduší, levnější energie z obnovitelných zdrojů (především slunce a biomasy), energetická soběstačnost a pracovní příležitosti.

Britský následník trůnu je znám svým dlouhodobým úsilím a zaujetím, se kterým se věnuje ochraně životního prostředí a podpoře udržitelného rozvoje. Počínaje ochranou klimatu, projektem na ochranu deštných pralesů (,,Prohrajeme-li boj s kácením pralesů, prohrajeme boj s klimatickou změnou"), přes podporu ekologického zemědělství, práci místních partnerství a zakladatelskou a podpůrnou činností ve stovkách nevládních neziskových organizací. Jeho nasazení neutuchá a v řadě svých letošních projevů zdůrazňuje, že ochranu klimatu považuje za vrcholnou prioritu, kterou se lidstvo musí zabývat ( "Tento rok [1]představuje naprosto zásadní příležitost, ne-li poslední šanci, aby mezinárodní společenství vytvořilo soubor vzájemně propojených, soudržných a ambiciózních pravidel, v nichž by se měl pohybovat rozvoj, boj s chudobou a se změnami klimatu, snižování rizik katastrof a ochrana přírodního prostředí. ... Nemáme času nazbyt a já nemohu uvěřit, že se kdokoli z nás chce dočkat odsouzení vlastními vnoučaty za to, že úmyslně selhal a nesnažil se o zajištění jejich budoucnosti. Já určitě ne...")[2]

Právě proto, že dění v Hostětíně vychází z výše zmíněných hodnot, jej princ Charles svou návštěvou v roce 2010 ocenil a vyzdvihl. ,,Trasa prohlídky tehdy začala v obecní výtopně na biomasu. Zde jsme princi představili, jak toto řešení vyvedlo obec ze závislosti na využívání hnědého uhlí, jehož spalování ohrožuje globální klima," vzpomíná na návštěvu Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, a dodává: "Debata o prolomení limitů, která se dnes do české společnost plnou silou vrátila, mimo jiné ukazuje, jak mnoho práce před námi ještě na tomto poli zůstává."

,,Hostětínskou cestu považujeme za příklad perfektně propracované ekologické infrastruktury dosažitelné dnes běžně zvládnutými a dostupnými technologiemi. Každá obec v Česku by jej mohla a měla následovat." říká Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín a přibližuje hostětínské vzdělávací programy: ,,O ochraně klimatu a udržitelném rozvoji se k nám jezdí učit lidé nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Jedinečnost hostětínského prostředí spočívá v tom, že se zde zájemci mohou učit nejen teorii, ale zároveň vše vidět v praxi a všechny technologie si, tak říkajíc, osahat. A to platí nejen pro odborníky, ale i laiky, z řad dospělých i dětí, které do Hostětína přijíždějí".

Na nové informace, myšlenky a inspiraci z oblasti ochrany klimatu a zvyšování soběstačnosti (energetické, potravinové aj.) se letos mohou v Centru Veronica Hostětín těšit různé cílové skupiny - veřejnost, odborníci i zastupitelé obcí. Pro všechny je připravena řada nejen besed či konzultací, ale především praktických workshopů, aby hostětínští zůstali věrni odkazu a mottu prince Charlese: "Seeing is believing..." (Uvěřím, až to uvidím...). Podíváte-li se na stránky www.hostetin.veronica.cz, uvidíte sami.

Pro více informací: Hana Machů, hana.machu@veronica.cz, tel. 739 569 264 nebo Yvonna Gaillyová, yvonna.gailly@veronica.cz, tel. 777 323 792 (ochrana klimatu, odborné informace).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů