Čtvrtek, 28. března 2024

Jak dobrovolníci změnili Česko? Hnutí Brontosaurus hledá nové Příběhy nadšení

Jak dobrovolníci změnili Česko? Hnutí Brontosaurus hledá nové Příběhy nadšení

V roce 1974 vzbudila nenápadná Akce Brontosaurus obrovskou vlnu nadšení pro pomoc přírodě a památkám. Desetitisíce lidí se pustily do sázení stromů, oprav hradů, kosení chráněných luk nebo čištění studánek. Za 40 let vznikly silné příběhy. Některé jsme loni sesbírali a vydali je jako knihu a výstavu. Letos hledáme další.

Hrdinové Příběhů nadšení pomohli stovkám míst. Zachránili hrad Lukov před zřícením. Oživili orchidejové louky v Bílých Karpatech. Přesadili tisíce leknínů před napuštěním Novomlýnské nádrže. A pokračují v tom dodnes. Nejen s Brontosaurem, ale i s jinými organizacemi nebo prostě sami.

Pomoc přírodě a památkám má mnoho podob a mnoho příběhů. V prvním kole soutěže jsme v roce 2014 vybrali prvních 12 silných příběhů. Nyní hledáme další. Projektem příběhy nadšení tvoříme mozaiku českého dobrovolnictví pro přírodu a památky od roku 1974 až po současnost. Nominace lze poslat přes formulář na webu http://www.pribeh-nadseni.cz do 31. července 2015. Hledáme životní příběhy lidí, osudy lokalit, ale i nevšední zážitky dobrovolníků.

Ze všech příspěvků vybere odborná porota 12 vítězů, jejichž příběhy zpracujeme do výstavy a vydáme je jako knihu, autoři i hrdinové příběhů obdrží ceny.

Dalimil Toman, programový ředitel Hnutí Brontosaurus
"Nadále hledáme silné životní příběhy l! idí, osudy lokalit, kde pomáhali, i nevšední zážitky. Chceme stále dotvářet mozaiku českého dobrovolnictví pro přírodu a památky od roku 1974 až po současnost. V létě 2015 z příběhů zaslaných pomocí webového formuláře vybereme nejlepší příspěvky z druhé etapy a jejich autory oceníme."

Kristina Studená, hrdinka Příběhů nadšení, pořadatelka táborů na Ukrajině
"Chtěla jsem pomoci Ukrajině a přitom nepoškodit přírodu. Odstartovali jsme projekt šetrných turistických stezek, které značíme. S vtipem Ukrajincům říkáme, že si mladí lidé z Čech berou dovolenou z práce a platí si za to, aby tam mohli jet na pracovat. Jde jim to skvěle od ruky. Podíleli jsme na značení v oblasti Koločavy, Volovce a Lumšor. Během pár let brontosauři na Ukrajině vyznačili už přes 200 kilometrů stezek. Příprava akcí na Ukrajině není snadná. Má ale smysl."

Všechny příběhy naleznete na http://bit.ly/pribehy_nadseni
Brožuru stáhnete na http://bit.ly/KnihaPribehyNadseni

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů