Pátek, 26. dubna 2024

Ekologická inspekce loni uložila pokuty za více než 148 milionů

Ekologická inspekce loni uložila pokuty za více než 148 milionů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila téměř 3000 pokut v celkové výši přes 148 milionů korun. Nejvíce prohřešků ze 14.634 kontrol zaznamenala v nakládání s odpady, kde inspektoři udělili 1020 pokut. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Zatímco celkový počet kontrol i udělených pokut ve srovnání s rokem 2013 rostl, objem pokut se meziročně snížil o dvacet milionů korun. Geuss upozornil, že za tím stojí řada podnětů na drobné prohřešky někdy až na úrovni sousedských sporů, kde bývají pokuty spíše symbolické.

Nejvyšší pokutu více než čtyři miliony korun dostala loni společnost KLIO s.r.o. provozující čističku odpadních vod v Praze na Zličíně. Za znečištění Zličínského potoka byla potrestána opakovaně.

Inspekce chce do budoucna tvrdším způsobem postupovat právě vůči "recidivistům". Většina společností se sice podle ředitele pražského oblastního inspektorátu Václava Berouška snaží o nápravu, ale především v lukrativním odpadovém hospodářství nebývá výjimkou, že se porušení zákona opakuje.

Inspekce se do budoucna nechce soustředit na zvyšování absolutních počtů kontrol a pokut, ale především na dotahování jednotlivých případů a zajišťování nápravy. "Snažíme se, aby se problémy skutečně řešily. Nepovažujeme za společensky odpovědné, abychom hned po udělení pokuty pokračovali někde jinde," uvedl ředitel. Za první čtvrtletí 2015 se uskutečnilo přes 3200 kontrol.

Inspektoři loni provedli také bezmála 600 kontrol podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a zvířat. Za to celkem uložili pokuty ve výši 376.200 korun, ale nejzávažnější případy končí v trestním řízení. Případy mají různý charakter. Někdy jde jen o neznalost turistů, kteří si přivážejí zakázané suvenýry z dovolené, ale jindy se čelí i organizovaným skupinám. Nelegálně se dováží také nosorožčí rohy, slonovina nebo tygří kosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů