Čtvrtek, 18. dubna 2024

Europoslanci schválili omezení produkce lehkých plastových tašek

Europoslanci schválili omezení produkce lehkých plastových tašek

Spotřeba lehkých plastových tašek v zemích Evropské unie by měla v nejbližších letech výrazně poklesnout. Shodli se na tom dnes poslanci Evropského parlamentu, kteří přijali směrnici dávající členským státům na výběr, jak snížit produkci tašek znečišťujících životní prostředí. Oponenti, kteří návrh označovali za zbytečné omezení práv spotřebitelů, byli většinou europoslanců přehlasováni.

Unijní země budou muset tašky buď do roku 2018 zcela zpoplatnit, nebo přijmout jiná opatření, která zajistí, aby jejich průměrná roční spotřeba klesla do roku 2019 na 90 kusů na osobu. O šest let později by se pak mělo ročně spotřebovat nejvýše 40 tašek na osobu. V současnosti přitom každý člověk použije podle statistik EU 200 tašek za rok.

"Zpoplatnění plastových tašek se již ukázalo být správnou cestou. Toto je historická šance, jak omezit jejich škodlivý dopad na životní prostředí," prohlásila zpravodajka návrhu Margrete Aukenová z poslanecké frakce zelených. V Česku již dnes všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů