Úterý, 16. dubna 2024

Vláda ve středu projedná klíčovou novelu zákona o ochraně přírody

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) na středečním jednání vlády předloží novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Klíčová norma zásadně upravuje pravidla pro všechny čtyři národní parky - v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě.

Vláda ve středu projedná klíčovou novelu zákona o ochraně přírody

Nejcennější příroda by se měla podle MŽP více otevřít turistům. Po projednání legislativní radou vlády ale předloha doznala několika změn.

Novela by mohla ukončit spory o budoucnost šumavského národního parku mezi místními obcemi, ministerstvem i aktivisty. Některé obce a kraje však už několikrát daly najevo, že se jim návrh nelíbí. Rozpory z připomínkového řízení stále trvají u dvou krajů - Plzeňského a Jihočeského. Požadují pro parky samostatné zákony, zejména kvůli Šumavě, nebo zachování současného režimu.

Do zákona se na doporučení vládních legislativců vrátilo kritizované opatření obecné povahy i pro vyhlašování zón. Jde o správní akt ukotvený v českém správním řádu, který lze soudně přezkoumat. Už v původní podobě novely ho MŽP navrhovalo i pro vyhlášení jednotlivých zón ochrany přírody v národním parku, ale kvůli nesouhlasu krajů, obcí i nevládních organizací ho v meziresortním připomínkovém řízení odstranilo.

Rada ale podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové doporučila, aby zóny národních parků a chráněných krajinných oblastí neschvalovala jen ministerská vyhláška, a do finální podoby novely ho vrátila. Opatření se má podle novely týkat i vyhlášení klidových území nebo zásad péče, které nově nahrazují plány péče. S tím ale v připomínkovém řízení problém nebyl.

Ministr Richard Brabec (ANO) ČTK řekl, že podle legislativní rady je to lepší řešení, protože jde o právně vhodnější institut s konkrétně určeným předmětem regulace a obecně vymezeným okruhem adresátů. Konečná podoba opatření obecné povahy je prý výsledkem dohody všech zúčastněných. Současná právní úprava schvalování dokumentů takovou dohodu neumožňuje.

Tuto formu správního aktu zavádějí i další resorty a úřady, například při schvalování územních plánů nebo vyhlašování kulturních památek, uvedl Brabec. Jaké vzbudí reakce, nechce předjímat. Je ale přesvědčen, že opatření obecné povahy dostatečně zajistí práva vlastníků nemovitostí, obcí nebo sdružení.

Novela přináší i další změny, například místo tří zón ochrany přírody vzniknou čtyři, včetně nových klidových území, zóny přírodní nebo přírodě blízké. Zóny se budou moct měnit nejdříve po 15 letech.

"To je naprosto zásadní novinka. Zabrání účelovým změnám zonace a přístupu k ochraně přírody podle toho, kdo je zrovna ministrem nebo ředitelem parku," tvrdí Brabec. Se zástupci krajů a obcí se mají projednávat v radách národních parků. "Vlastní návrh opatření obecné povahy bude poté projednán s dotčenými orgány (i s obcemi) a poté se všemi vlastníky nemovitých věcí," řekl ministr. Považuje to za transparentní.

Další novinkou budou celoroční klidová území, dosud platil zákaz vstupu na celé území první zóny kromě vyznačených cest. Území parku bude přístupné celý rok a některé úseky pouze v určitém období, třeba mimo dobu jarního hnízdění a vyvádění mláďat některými druhy ptáků. Některé zákazy se zruší, jiné přibudou. Novela například ruší zákaz rozdělávání ohňů v obcích nebo nově umožňuje v obcích NP vjezd i mimo silnice a komunikace.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů