Úterý, 19. března 2024

Dostupnější dotace pro širší okruh žadatelů: Příjem žádostí do pokračování NZÚ právě začíná

Již od 15. května, přesně v 10.00 hodin začne Státní fond životního prostředí ČR přijímat žádosti o dotaci v letošním pokračování programu Nová zelená úsporám.

Dostupnější dotace pro širší okruh žadatelů: Příjem žádostí do pokračování NZÚ právě začíná

Letos je v něm pro žadatele připraveno celkem 1,1 miliardy Kč. Zažádat o peníze na energeticky úsporná opatření můžou majitelé rodinných domů, pro něž je letos vyhrazeno 600 milionů, a také vlastníci pražských bytových domů, na něž se nevztahují jiné dotační programy Ministerstva pro místní rozvoj a na které dá MŽP v tomto roce 500 milionů.

V letošním roce je nově možné získat příspěvek i na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření, ovšem s podmínkou snížit spotřebu energie minimálně o 20 %. Toho se dá dosáhnout třeba výměnou oken a dveří a dílčím zateplením.

,,Toto je jedna z novinek, které letos program přináší, naším cílem bylo zjednodušit podmínky programu a otevřít ho tak širšímu okruhu žadatelů. Na dotace tak budou moci dosáhnout i ti, kteří aktuálně nemají pohromadě více peněz na nákladnější rekonstrukce, ale budou zateplovat postupně. Díky tomu se program stává dostupným takřka všem majitelům domů. Kromě toho pokračujeme ve zrychlování administrativy a zjednodušování byrokracie, tedy papírování. Zkracujeme lhůty Státního fondu životního prostředí na administraci programu. Maximálně 3 týdny bude trvat schválení žádosti, 3 týdny bude mít Fond na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace a 3 týdny pak na vyplacení finančního příspěvku. Předpokladem pro dodržení těchto lhůt je samozřejmě bezchybná žádost i realizace a její doložení dokumentací. Pevně věřím, že letos bude program díky těmto novinkám pro žadatele atraktivnější, s podáním žádosti by tedy neměli váhat," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Majitelům rodinných domů nabízí NZÚ v aktuálně vyhlášených výzvách zhruba 25-55% výši podpory pro jednotlivá opatření. Celková maximální podpora přitom činí 50 % ze způsobilých výdajů, které nesmí překročit. U pražských bytových domů se dotace pohybuje od 15 do 20 % způsobilých výdajů.

Stejně jako v minulých výzvách Nové zelené úsporám je možné zažádat o dotaci před, v průběhu i po dokončení realizace podporovaných opatření vedoucích k úsporám energií. Pokud by ale někdo chtěl zažádat o příspěvek v době, kdy už práce na svém domě dokončil, musí si ověřit, zda tak, jak je provedl, splňují podmínky programu, konkrétně nastavení jednotlivých podporovaných opatření. Kompletní podmínky k programu NZÚ najdete na webu: http://www.novazelenausporam.cz/.

Podání žádosti o dotaci bude rychlé a snadné. Stačí vyplnit elektronický formulář na výše zmíněných internetových stránkách NZÚ. Žadatelům, kteří nemají přístup k internetu, mohou s podáním elektronické žádosti pomoci pracovníci na krajských pobočkách Státního fondu životního prostředí ČR. V obou případech je však nutný také vytištěný, vyplněný a podepsaný formulář žádosti o dotaci, který je potřeba spolu s dalšími předepsanými přílohami zaslat nebo osobně doručit do 5 dnů na příslušné krajské pracoviště Fondu. K této žádosti musí zájemce o dotaci také přiložit projektovou dokumentaci navrhovaných opatření a energetické hodnocení.

,,Je třeba si ohlídat dobrou koordinaci mezi projektantem a zpracovatelem energetického hodnocení, mnoho chyb vzniká právě nesrovnalostmi mezi projektovou dokumentací a energetickým hodnocením," uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Z povinných příloh musí žadatelé u bytových i rodinných domů doložit kromě zjednodušené projektové dokumentace a energetického hodnocení také krycí list technických parametrů, popřípadě souhlasné prohlášení ostatních spoluvlastníků nemovitosti a plnou moc (v případě zastoupení jinou osobou). U žádosti o dotaci na bytové domy je místo souhlasného prohlášení spoluvlastníků nemovitosti potřeba doložit usnesení shromáždění SVJ nebo členské schůze BD, včetně prezenční listiny.

Žádosti o dotace Státní fond životního prostředí ČR přijímá elektronicky od 15. května od 10 hodin. Oproti minulým výzvám ubyde povinných dokumentů při podání žádosti, protože některé z nich bude třeba dodat až v okamžiku doložení realizace opatření, tedy až na konci celého procesu. Příjem žádostí skončí 31. října, pokud nebudou vymezené prostředky vyčerpány dříve.

,,Nová zelená úsporám aspiruje na to stát se stabilním dotačním programem, který bude bez zásadnějších změn fungovat dlouhé roky, a občané budou mít jistotu, že z něj budou moci získávat peníze na praktická opatření, jež jim nejen ušetří vynakládané peníze za energie, ale zhodnotí i jejich nemovitosti," doplnil ke startu příjmu žádostí v pokračujícím programu NZÚ ministr Brabec.

Nová zelená úsporám v roce 2015 v kostce
? V letošním roce bude rozděleno 1,1 mld. korun, z toho 600 milionů na rodinné domy a 500 milionů na bytové domy v Praze.
? Nově je možné získat příspěvek na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření s podmínkou snížení tepelné potřeby (energie) min. o 20 % (např. okna + dveře + dílčí zateplení).
? Nově je možné požádat o dotaci i na výměnu elektrického topení za tepelné čerpadlo.
? Nově je možnost realizovat úsporná opatření i v rodinných domech nad 350 m2.
? Pokračujeme v jednoduché administrativě programu - méně dokladů, méně ověřených kopií, méně papírování.
? Rychlejší administrace - 3 týdny na schválení žádosti, 3 týdny na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace, 3 týdny na vyplacení dotace.
? Nově není třeba použít předepsané seznamy výrobků a firem, ale je potřeba dodržet požadavky na technické parametry.
? Výše dotace u rodinných domů až 50 %, u bytových domů až 20 % z výdajů, tzn. až stovky tisíc korun u RD a až milionové částky u BD, max. výše podpory u RD 5 mil. Kč, u BD 10 mil. Kč.
? Realizace podporovaných opatření v RD nacházejících se v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je zvýhodněna zvýšením dotačních částek o 10 % (zvýhodnění se nevztahuje na dotaci na zpracování odborného posudku a zajištění technického dozoru stavebníka).
? Kompletní podmínky najdou žadatelé už od 1. dubna 2015 na stránkách http://www.novazelenausporam.cz/.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů