Pátek, 29. března 2024

Aktivisti protestovali v centru Prahy proti kožešinovým farmám

Aktivisti protestovali v centru Prahy proti kožešinovým farmám

Na odvrácenou tvář módního průmyslu a zabíjení zvířat kvůli luxusním oděvům dnes upozornili aktivisti na Staroměstském náměstí v Praze. Kritizují, že v Česku existuje jedenáct kožešinových farem chovajících lišky, norky a činčily. Zvířata prý žijí ve špatných podmínkách, holých drátěných klecích, což je podle aktivistů týrání. Proto v centru metropole uspořádali módní přehlídku, kde modelky předvedly kožichy a kožešinové doplňky a jedna z nich jako symbol protestu držela zabitou staženou lišku.

Aktivisti usilují o zákaz kožešinových farem na území ČR, většina jich je na Moravě. Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že šetření veterinárních inspektorů nepotvrdilo informace o špatných podmínkách chovaných zvířat. Přesné číslo o počtu usmrcených kožešinových zvířat není k dispozici, protože se údaj oficiálně neeviduje. Podle informací chovatelů kožešinových zvířat je v Česku ročně usmrceno deset až 13 tisíc norků.

Spolek OBRAZ - Obránci zvířat chce lidem podle mluvčího Daniela Cao ukázat, že za každým kožešinovým límcem se skrývá jedna zabitá a z kůže stažená liška. "Snažíme se apelovat na odpovědné politiky a zejména na ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby konečně podal návrh na změnu legislativy a zakázal chovy v kožešinových farmách v ČR," řekl ČTK Cao.

Dodal, že aktivisti Jurečku opakovaně vyzvali k jednání, a v nejbližších měsících mají naplánovanou schůzku. Odkazují se také na průzkum agentury CVVM z roku 2013, v němž se 68 procent Čechů vyjádřilo pro zákaz kožešinových farem. Zákaz chovu zvířat na kožešiny platí v jedenácti evropských zemích.

"Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární správou této problematice dlouhodobě věnuje zvýšenou pozornost. Chov kožešinových zvířat v ČR má, stejně jako chov jiných hospodářských zvířat, stanovena pevná legislativní pravidla a je pod kontrolou státních dozorových orgánů," reagoval mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Do konce roku 2013 museli čeští chovatelé vyřadit z užívání veškerá chovná zařízení, která nesplňovala parametry na zajištění lepších životních podmínek chovaných kožešinových zvířat. Například klec pro norka nesmí být menší než 2550 centimetrů krychlových a musí být vyšší než 45 centimetrů. Jedna dospělá liška musí mít k dispozici prostor větší než osm tisíc centimetrů krychlových s minimální výškou 70 centimetrů.

I to se ale aktivistům nelíbí. "Lišky a norci jsou divoká zvířata, v přírodě by za svůj život naběhala tisíce kilometrů. Život v holých drátěných klecích je pro ně šílenstvím," oponuje předseda Obrazu Marek Voršilka. Zvířata mění podle něj své přirozené chování, stereotypně se pohybují sem a tam, vzájemně se napadají a požírají.

Veterináři podle ministerstva nezjistili v posledních letech porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Už předloni začali kontrolovat minimálně dvakrát ročně, v období kožkování i mimo něj.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů