Středa, 24. dubna 2024

Řecko: Navštivte sopky na ostrově Santorini

Řecko: Navštivte sopky na ostrově Santorini

Geologie sopky Santorini

Geologie sopky SantoriniSantorini je stratovulkán, který leží na řeckém ostrově Théra. Tento vulkán se nachází na rozhraní dvou tektonických desek - evropské a africké - v oblasti vysoké geologické aktivity.Sopka je jednou z nejvýznamnějších v dějinách lidstva. Její erupce vulkánu přivedla k zániku minojskou kulturu na ostrově Kréta.
Santorini je snad nejzvláštnějším ostrovem v Egejském moři, neboť je ve skutečnosti kalderou (kráterem) stále ještě aktivního starověkého vulkánu. Ostrov má v dnešní době tvar půlměsíce, který je vlastně východní částí kulatého prodlužování řas starověkého ostrova. Po sopečné erupci v roce 1628 se prostředek ostrova propadl a kalderu zaplnila voda. Tak se vytvořil současný přístav Théra.
Zhruba před dvěma milióny let byl tento ostrov tichým vulkánem. Zbytky nesopečné půdy se stále vyskytují v jihovýchodní části současného ostrova. Podvodní sopky však začaly vyvrhovat magma a postupně tak vytvářet malé ostrůvky. Vulkanická činnost vytvořila horu, která se spojila s nevulkanickým ostrovem a z mnoha ostrůvků vytvořila jeden velký ostrov.
Stratovulkán Santorini není jediná sopka na ostrově Santorini. Nacházejí se zde ještě další : Akrotiri, Théra, Skaros, postkaldera sopky Kamari, Megalo Vouno, Mikro Profitis Ilias a Therasia. Sopka Santorini vytvořila ve svém zaplaveném kráteru dva malé lávové ostrovy - Palia (řecky starý) a Nea (nový) Kameni (spálený), které jsou nejmladšími ostrovy ve východním Středomoří.
Kaldera (komplex stratovulkánu) je vysoký 329 metrů (na obvodu kaldery) / 128 metrů (vršek nového lávového štítu, Nea Kameni). Santorini při erupci většinou chrlí přerušovaně. K silné erupci, takzvané plinianské, na Santorini dochází zhruba každých 10 až 30 tisíc let.
V současné době je Santorini spící sopkou a vulkanická činnost se zde projevuje zejména přítomností horkých pramenů na ostrovech jeho kaldery. Čtěte též: preucil.blog.idnes.cz

ZDROJ: sopkysveta.cz, idnes.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů