Pátek, 26. dubna 2024

V Nymburce se plánuje další demonstrace kvůli zápachu

V Nymburce se plánuje další demonstrace kvůli zápachu

Občanský spolek Permanent, který v Nymburce už rok a půl bojuje s údajným toxickým zápachem ve městě, plánuje další demonstraci na Náměstí Přemyslovců. Zápach podle spolku i podle vedení města pochází z firmy Azos CZ, která upravuje povrchy kovových dílů, hlavně pro automobilový průmysl. Problémem se už zabývá Krajský soud v Praze. ČTK to řekl Jaroslav Štencl ze spolku Permanent. Firma Azos spor nechtěla komentovat.

Spolek uspořádal kvůli tomuto problému jednu demonstraci loni, přišlo na ni asi 300 lidí. Počet lidí, kterým zápach ve městě vadí, narůstá, dá se tedy předpokládat, že by na letošní demonstraci přišel několikanásobný počet nymburských obyvatel. Na podnět nymburské radnice se bude zápachem ve městě zabývat také středočeský krajský úřad ve správním řízení. Radnice totiž v minulých dnech požádala krajský úřad o prošetření takzvaného integrovaného povolení a vyzvala kraj k ukončení provozu firmy. Jaroslav Štencl ze spolku Permanent ČTK řekl, že pokud se situace nevyjasní během několika týdnů, uspořádá spolek další demonstraci.

Předsedkyně spolku Permanent Miloslava Štěrbová se obrátila na Krajský soud v Praze. Napadla středočeský krajský úřad, který firmě vydal dodatečné stavební povolení. Krajský soud minulý týden rozhodl, že věci přiznává takzvaný odkladný účinek. "To znamená, že Azos dnes nemá pravomocné dodatečné stavební povolení. Stavební úřad v Nymburce by měl zakázat užívání té stavby," řekla ČTK právní zástupkyně spolku Permanent Petra Humlíčková. Soud v odůvodnění svého usnesení mimo jiné uvádí, že zatím nemá k dispozici nic, z čeho by bylo možné odvodit, že je nyní firma oprávněna stavbu užívat a provozovat. Vyjádření nymburského stavebního úřadu ČTK zjišťuje.

Firma Azos nechce situaci komentovat. "Právníci společnosti momentálně analyzují dokumenty týkající se zmíněného soudního sporu, v němž ale Azos CZ figuruje pouze jako účastník řízení nikoli jako žalovaná strana. Do doby než budeme mít k dispozici jejich stanovisko, se proto nebudeme k záležitosti vyjadřovat," řekl ČTK mediální zástupce firmy Azos CZ Karel Samec.

Podle mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinové krajský úřad nyní nemůže podniknout žádné další kroky. "Musíme počkat na to, jak ten soud rozhodne. Jestli to naše rozhodnutí potvrdí, nebo vrátí úplně na začátek," řekla ČTK.

Ve městě si na zápach stěžuje stále více obyvatel, kromě zápachu údajně mají také zdravotní potíže. Radnice své podněty k prošetření poslala v tomto týdnu také na inspektorát práce, krajskou hygienickou stanici nebo živnostenský úřad v Praze, který vydal firmě živnostenské oprávnění. Podle radního Nymburka Zdeňka Vocáska (ODS) kolaudační povolení totiž dostala pouze firma, která byla v areálu před několika lety.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů