Pátek, 26. dubna 2024

ČIŽP udělila pokutu 1,5 mil.Kč za těžbu dřeva na Mladoboleslavsku

ČIŽP udělila pokutu 1,5 mil.Kč za těžbu dřeva na Mladoboleslavsku

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila pokutu 1,5 milionu korun firmě INSETA, která loni v červnu a červenci nelegálně těžila dřevo ve Dnebohu na Mladoboleslavsku. Firma nelegální těžbou vážně ohrozila životní prostředí v lesích, informovala dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Burketová. Firma je v likvidaci, ČTK se nepodařilo její zástupce kontaktovat.

Podle ČIŽP firma při těžbě porušila hned několik paragrafů lesního zákona. Společnost podle Burketové vytěžila 700 metrů krychlových dřeva a překročila tak limit těžby přibližně o 170 metrů krychlových. Navíc těžila v místech vedle už vytěžených ploch, takzvaných holin, což je také zakázáno. Na jedné z ploch nezákonně těžila v porostu mladším 80 let, kde navíc provedla necitlivé zásahy.

Letos v lednu inspekce s firmou zahájila správní řízení o pokutě za ohrožení životního prostředí v lesích. "Jedná se o případ, který nemá svojí závažností, rozsahem a způsobem provedení obdoby a podle toho je stanovena i výše pokuty. Poškozeny byly všechny funkce lesa," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss. Podle něj se touto těžbou změnila vlhkost a schopnost lokality zadžet vodu. "Dá se také předpokládat, že bude docházet k ohrožení okolních porostů bořivým větrem," doplnil Geuss.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni za nelegální těžbu dřeva uložila pokuty v celkové výši 4,5 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů