Pátek, 19. dubna 2024

Třetí ročník fotografické soutěže FSC ČR podpoří přírodě blízké lesní hospodaření a vztah člověka k lesu

Třetí ročník fotografické soutěže FSC ČR podpoří přírodě blízké lesní hospodaření a vztah člověka k lesu

Nezisková organizace FSC ČR dnes zahájila již třetí ročník fotografické soutěže ,,Není les jako les" pro širokou veřejnost. Fotosoutěž má upozornit na důležitost odpovědné spotřeby dřevěných výrobků a ochrany světových lesů, které prosazuje značka šetrného a přírodě blízkého lesního hospodaření FSC (Forest Stewardship Council).

Soutěžní fotografie je možné zasílat až do konce srpna a soutěžící se mohou těšit na výhry v podobě digitálních fotoaparátů a fotografického příslušenství v hodnotě téměř 100 000 Kč. Slavnostní vyhlášení vítězných snímků proběhne na celosvětový FSC Friday 25. 9. 2015. Uplynulé dva ročníky soutěže patřily mezi největší akce pořádané ve spolupráci neziskové a komerční organizace se zaměřením na životní prostředí.

Podobně, jako v minulosti, i letos je společným tématem fotosoutěže vztah mezi člověkem a lesem. Lesy totiž patří mezi celosvětově nejvíce ohrožené ekosystémy. Podpořit odpovědnou spotřebu dřevěných výrobků a značku FSC (Forest Stewardship Council), která zaručuje, že dřevo pochází z lesů obhospodařovaných šetrným či přírodě blízkým způsobem, mohou spotřebitelé účastí v soutěži. Fotografie lze nahrávat do jedné ze tří kategorií:

  • práce v lese
  • FSC kolem nás
  • lesy v průběhu roku


Fotografie mohou soutěžící zasílat prostřednictvím formuláře na webových stránkách www.vyfotdrevo.cz. Vítěze soutěže vybere odborná porota sestavená z fotografů a zástupců mediálních partnerů. Mediálními partnery soutěže jsou časopisy FOTO, Digitální fotomagazín a Respekt. Ceny do soutěže věnovala společnost Olympus.

Hlavní cenou v každé ze tří kategorií je fotoaparát s dvojící objektivů, soutěžící na druhém místě se mohou těšit na odolný outdoorový digitál a výherci na třetí příčce pak obdrží profesionální stativ.

Nezapomněli jsme ani na hlasování veřejnosti, která může ohodnotit a vybrat nejlepší snímek celé fotosoutěže, jehož autor obdrží profesionální cestovatelský digitální kompakt. Partnerem veřejné galerie a globálním partnerem FSC je společnost AkzoNobel.

,,Chceme podpořit zájem veřejnosti a obchodníků především o šetrné lesní hospodaření a upozornit na jeho důležitost v souvislosti s certifikací FSC. Ačkoliv už je v současné době dostupná celá řada výrobků s certifikátem FSC, tak ne všichni spotřebitelé značku FSC znají. Ceníme si spolupráce s našimi partnery, kteří se rozhodli tuto myšlenku podpořit," doplňuje ředitel FSC ČR, Tomáš Duda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů