Čtvrtek, 28. března 2024

Česko bude moct čerpat z fondů EU na životní prostředí 72 miliard

Česko bude moct čerpat z fondů EU na životní prostředí 72 miliard

Více než 72 miliard korun (2,6 mld. eur) bude Česko v příštích pěti letech moci využít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí. Konečnou podobu Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 dnes vládě pro informaci předložil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Evropské dotace by měly například pomoci napojit tisíce domácností na čističky odpadních vod, zvýšit kapacity pro recyklaci odpadů nebo přispět k dalšímu snížení emisí skleníkových plynů.

Operační program schválila už na konci dubna Evropská komise. MŽP tak stihlo vyhlásit takzvaná avíza výzev pro podávání žádostí o dotace za téměř osm miliard korun.

Cílem programu je ochrana životního prostředí a zlepšení kvality života jako základního principu udržitelného rozvoje, který bude v souladu s evropskými předpisy. Monitorovací výbor operačního programu bude podle ministerstva poprvé zasedat 16. června, kde by měly být schváleny podklady pro vyhlášení prvních výzev. Příjem projektových žádostí se plánuje na polovinu srpna.

Nadcházející program by měl pomoci nově napojit 60 tisíc obyvatel na vylepšené čističky odpadních vod a zlepšit zásobení vodou pro dalších 150 tisíc lidí. Asi 80 tisíc lidí by mělo mít podle zprávy EK prospěch z nových protipovodňových opatření. Zvýšit by se měly kapacity i pro recyklaci odpadů o 700 tisíc tun. Program podpoří i ochranu ohrožených živočišných a rostlinných druhů.

Program se opět zaměří i na snižování emisí skleníkových plynů, a to o 620 tisíc tun oxidu uhličitého (CO2) a snížení spotřeby energie ve veřejných budovách až o dva miliony gigajoulů. Proti předchozímu OPŽP by měl být nový program při čerpání dotací méně administrativně náročný pro žadatele i příjemce. Změnila se i názvosloví kvůli sjednocení terminologie všech operačních programů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů