Úterý, 19. března 2024

4322 žádostí za více než 995 milionů korun, NZÚ pro rodinné domy je vyčerpána. Příjem žádostí skončil

4322 žádostí za více než 995 milionů korun, NZÚ pro rodinné domy je vyčerpána. Příjem žádostí skončil

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR k 15. červenci 2015 ukončily příjem žádostí o dotace na energeticky úsporné rekonstrukce rodinných domů. Žadatelé o příspěvek měli v letošní výzvě k dispozici celkem 900 milionů korun, které vyčerpali přesně za dva měsíce.

Zájemci o dotace z programu Nová zelená úsporám mohli své žádosti podávat od 15. května až do včerejšího dopoledne. Během této doby bylo Státním fondem životního prostředí ČR přijato celkem 4322 žádostí za více než 995 milionů korun. Loni trval příjem žádostí 9 měsíců, během kterých majitelé rodinných domů zaregistrovali přes 6000 žádostí téměř za 1,4 miliardy.

,,Zmíněná čísla nejlépe dokazují, že nová opatření, která jsme zavedli, fungují. Pro letošek jsme nastavili podmínky tak, aby na dotace dosáhli i ti, kteří si nemohou dovolit nákladnější rekonstrukce a chystají se zateplovat postupně. Mimořádný zájem ze strany žadatelů ukazuje, že naše cesta byla správná," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Nejvíce žádostí přišlo tradičně z Moravskoslezského a Středočeského kraje. Nejmenší zájem o příspěvky byl v Praze, Libereckém a Karlovarském kraji. Co se týče opatření, velmi žádaná byla oblast A.2 na komplexní renovace a novinková oblast A.0 na dílčí zateplení rodinných domů.

,,Administrace podaných žádostí běží na plné obrátky. V případě bezchybných žádostí podaných po realizaci opatření garantujeme jejich proplacení do 9 týdnů," slibuje Valdman.

Ministr životního prostředí Richard Brabec doplňuje: ,,Pokud někdo nestačil o dotaci požádat, další šanci bude mít ještě tento rok. Během podzimu plánujeme spuštění dlouhodobé kontinuální výzvy Nová zelená úsporám s postupným doplňováním peněz dle výnosu z dražeb emisních povolenek, u nichž předpokládáme výrazně vyšší budoucí výnosy."

A na závěr ministr Brabec přidává dobrou zprávu: "Novou výzvu na NZÚ bude možné od podzimu vhodně kombinovat s připravovanými kotlíkovými dotacemi. V jejich rámci bude možné získat dotace na kotle na pevná paliva - uhlí a biomasu a jejich kombinaci, na plynové kotle, tepelná čerpadla a nově i na mikroenergetická opatření. Výše dotace se bude pohybovat od 70 do 85% a bude odstupňovaná např. podle znečištění ovzduší v místě výměny kotle nebo právě podle druhu paliva. Nejvíce zvýhodněné budou kotle na OZE."

Veškeré informace o programu Nová zelená úsporám naleznete na www.novazelenausporam.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů