Čtvrtek, 28. března 2024

Hlavní hygienik ČR: Také v letošní sezóně sledujeme kvalitu vody ke koupání

Koupání ve volné přírodě je v průběhu letní rekreační sezóny každoročně sledováno a kontrolováno orgány ochrany veřejného zdraví.

Hlavní hygienik ČR: Také v letošní sezóně sledujeme kvalitu vody ke koupání

I v letošním roce probíhá monitorování přírodních koupališť po dvou liniích - kvalita vody je sledována v koupalištích, která mají provozovatele, ale také v koupacích oblastech bez provozovatele. Kontroly se provádějí i ve venkovních koupalištích umělých.

,,V letošní sezóně je orgány ochrany veřejného zdraví kontrolováno 119 lokalit, přičemž kvalita vody je posuzována z pohledu mikrobiologického, fyzikálně-chemického a z hlediska výskytu sinic. Na lokalitách, kde byl zaznamenán výskyt sinic, což je naprostá většina koupacích ploch v naší republice, se kontrola provádí 1x za 14 dní, v ostatních případech 1x za měsíc. Na základě prováděných rozborů probíhá odborné vyhodnocení kvality vody a lokalita je označena jedním ze zavedených symbolů kvality vody," říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Kategorie kvality vody ke koupání v přírodě a jejich symboly:

1. Symbol

Voda vhodná ke koupání:
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

2. Symbol

Voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi:
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.

3. Symbol

Zhoršená jakost vody:
Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

4. Symbol

Voda nevhodná ke koupání:
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro citlivé jedince (děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem).

5. Symbol

Voda nebezpečná ke koupání:
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.


Vedle sledovaných přírodních koupališť existují samozřejmě ještě další přírodní vodní plochy, které mohou být využívány ke koupání. Je však nutno si uvědomit, že kvalita vody není na těchto místech sledována a koupání tedy probíhá na vlastní riziko, přičemž zodpovědnost za děti nesou rodiče.

I v letošním roce jsou v koupací sezóně v provozu webové stránky: www.koupacivody.cz, spravované Ministerstvem zdravotnictví, které velmi přehledně ukazují jak místa, která jsou z tohoto pohledu sledována, tak jejich aktuální kvalitu vody.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

Přílohy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů