zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Hnízdění sokola na Šumavě bylo letos úspěšné

08.08.2015
Příroda
Hnízdění sokola na Šumavě bylo letos úspěšné

Celkem osm mláďat sokola stěhovavého vyvedly na české straně Šumavy hnízdící páry tohoto vzácného dravce. Pomohli přitom hlavně strážci Národního parku Šumava a také ohleduplní návštěvníci.

Sokol stěhovavý, latinsky Falco peregrinus, je druh dravce z řádu sokolů a dle naší legislativy, vyhlášky č. 395/1992 Sb., patří do kategorie kriticky ohrožených druhů. Šumava je jednou z oblastí v České republice, kde hnízdí.

,,Populace tohoto vzácného druhu byly ještě před pár desítkami let téměř na pokraji vyhynutí, a to nejen v České republice, ale i v celé Evropě a v Severní Americe, kde pravidelně hnízdil. Na vině bylo hlavně používání chemických přípravků v krajině, zejména DDT, které se kumulovalo v jejich tělech, jakožto predátora na vrcholu potravního řetězce, a omezovalo jejich schopnost se rozmnožovat. Svou roli sehrálo i přímé pronásledování," říká ornitolog Správy Národního parku Šumava Tomáš Lorenc.

Zákazem používání DDT a přísnou ochranou tohoto druhu začala koncem minulého století populace sokola růst a šířit, včetně našeho území. Šumava byla pravděpodobně první oblastí v České republice, kde sokol stěhovavý po téměř 25 letech opět úspěšně vyhnízdil.

,,V současné době je na české straně Šumavy známo 7 hnízdících párů. V tomto roce bylo obsazeno všech 7 známých hnízd a bylo potvrzeno vyvedení celkem 8 mláďat," doplňuje Tomáš Lorenc.

Sokol je při hnízdění citlivý na vyrušování. To je důvod, proč byla hnízda hlídána Strážní a informační službou NP Šumava a v některých lokalitách byl na dobu hnízdění omezen vstup pro turisty. Jedná se o běžné ochranné opatření na podporu druhu, které se aplikuje i v dalších zvláště chráněných územích. Poděkování patří také starostce obce Stožec, Drahomíře Stanžovské, za spolupráci při ochraně hnízdišť, i všem turistům, kteří respektovali omezení vstupu a pokyny Strážní služby.

,,Růst populace sokola stěhovavého se v poslední době projevuje v celé Evropě, včetně území České republiky, kde v současnosti hnízdí přes 50 párů. Na Šumavě za posledních deset let vzrostla populace z 2 hnízdících páru na 7 párů. Všechna hnízdiště jsou zatím každoročně obsazována, ovšem ne všechny hnízdící páry mláďata vždy úspěšně vyvedou. Je otázkou, zda-li se populace na Šumavě ještě zvýší, záleží na únosné kapacitě území, ale možnosti tu ještě jsou. Každopádně omezení vstupu a ostraha hnízd bude probíhat i v následujících letech," upřesňuje Tomáš Lorenc.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí