Čtvrtek, 28. března 2024

Cheb zjišťuje, jestli vodní skútry neruší lidi v okolí Skalky

Cheb zjišťuje, jestli vodní skútry neruší lidi v okolí Skalky

Chebská radnice se obrátila na veřejnost, aby zjistila zkušenosti s rychlými vodními čluny a skútry na přehradě Skalka. Na ní je nově podle vyhlášky ministerstva dopravy jejich provoz povolen. Objevují se ale i první stížnosti na hluk i nedodržování předpisů, řekl ČTK starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

"Vyhlášku povolující provoz na Skalce vydalo ministerstvo dopravy a města se nikdo na nic neptal. Nemáme ani žádnou možnost, jak provoz motorových plavidel na Skalce regulovat. Chceme ale znát názor veřejnosti, vědět, jestli to lidem vadí, abychom s ministerstvem dopravy mohli začít jednat o případných omezeních," uvedl Navrátil.

Zatímco na nedaleké přehradě Jesenice je podle stejné vyhlášky provoz motorových plavidel s výjimkou záchranářských, policejních a podobných zakázán, na Skalce musí jejich uživatelé pouze dodržovat závazný Řád plavební bezpečnosti. Například plavidlo může plout 25 metrů od břehu pouze ve výtlačném režimu, tedy velmi pomalu. Na některých místech je ale přehrada zúžená, takže by teoreticky rychlé čluny v těchto místech jet rychle vůbec neměly.

Přehrada Skalka může sice sloužit i jako rekreační plocha pero koupání, ale vzhledem k každoročnímu přemnožení sinic ji plavci využívají jen minimálně. Přehrada je ale vyhledávaná například rybáři.

Zájem lidí i města o provoz na Skalce vzrostl i proto, že před několika týdny se na Jesenici stala tragická událost, při níž policejní člun při jízdě zasáhl plavce, který se pak utopil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů