Úterý, 16. dubna 2024

Čeští výzkumníci vyvinuli unikátní výživový nápoj

Čeští výzkumníci vyvinuli unikátní výživový nápoj

Čeští výzkumníci v potravinářství vyvinuli ve spolupráci s lékaři zcela nový stravovací nápoj s názvem NutriSen. Výrobek se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, vyváženým poměrem minerálních látek, stopových prvků a vlákniny a minimálním obsahem laktózy. Je určen především pro seniory, a dále pro pacienty před a po operaci, pacienty s nádorovým onemocněním, disfunkcí dutiny ústní, chrupu a poruchami polykání. Je velmi vhodný především pro pacienty trpící podvýživou. Tou trpí v řadě případů senioři.

,,NutriSen se vyrábí z kravského mléka. To obsahuje ze své podstaty nepřebernou řadu nutričně významných látek, které člověk pro svůj život potřebuje. V NutriSenu je však složení mléka upraveno přesně pro potřeby seniorů tak, že obsah bílkovin a esenciálních aminokyselin je významně zvýšen, tuk a obsah nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek je upraven na optimální úroveň a obsah laktózy je minimalizován," vysvětli Jan Drbohlav, zástupce ředitele Výzkumného ústavu mlékárenského, který se na vyvinutí tohoto produktu podílel. Nyní se na trh dodává s banánovou, čokoládovou a vanilkovou příchutí.

Specialisté z Výzkumného ústavu mlékárenského vyvinuli NutriSen ve spolupráci s lékaři 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a s Bohušovickou mlékárnou. Ta dodává NutriSen na trh, především do nemocnic a domovů pro seniory. Používat se může jako doplněk stravy, ale rovněž jako jediný zdroj výživy, zejména díky vysokému obsahu bílkovin (9,1g/100 ml).

Nutrisen skupina01 kopie 2

Tuzemské výrobky typu NutriSen nebyly bohužel dosud na českém trhu k dostání. Obdobné se proto dovážejí ze zahraničí. ,,Využívání těchto speciálních doplňkových potravin s prokazatelně pozitivními důsledky pro zdraví spotřebitelů, zejména seniorské populace, může přinést významné ekonomické účinky, zejména ve snížení nákladů na zdravotní péči," zdůraznila Rut Bízková. To je významné i do budoucnosti. Demografický vývoj nejen české společnosti jasně ukazuje postupně narůstající počet seniorů. Na druhou stranu právě v této věkové kategorii je - logicky - i vyšší výskyt různých onemocnění. To pak může vyvolávat zvýšený tlak na výdaje z veřejných rozpočtů. Podpora projektu, jehož výsledkem je NutriSen, odpovídá nové orientaci evropského výzkumu - podporovat výzkum, který povede k dobrému životu evropské populace, jenž se dožívá stále vyššího věku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů