Sobota, 20. dubna 2024

Státní fond životního prostředí žádá na letošek 974,5 mil. navíc

Státní fond životního prostředí žádá na letošek 974,5 mil. navíc

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) žádá na letošek navýšení výdajového limitu o dalších 974,5 milionu korun. Celkem by tak měl mít k dispozici asi 4,23 miliardy korun. Další finanční prostředky jsou potřeba kvůli dočerpávání peněz z evropských fondů za období 2007-2013 i nárůstu vyplácené podpory žadatelům v programu Nová zelená úsporám 2013. ČTK to sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Dočerpávání peněz v operačním programu Životní prostředí (OPŽP) vyžaduje spolufinancování ze strany českého státu. Na tyto účely má Státní fond životního prostředí nyní k dispozici asi 1,95 miliardy korun. Aby bylo možné všechny peníze dočerpat, je nutné na spolufinancování vynaložit dalších 694,4 milionu korun. "V době schvalování rozpočtu nebylo možné zohlednit progresi čerpání OPŽP, k níž došlo v posledním čtvrtletí 2014," poznamenala Pospíšilová.

V programu Nová zelená úsporám 2013 se počítá s tím, že by většina žadatelů měla letos doložit realizaci stavebních úprav. Vyplývá to ze zkušeností z předchozího programu Zelená úsporám a také z toho, že většina žádostí byla podána v loňském roce.

SFŽP funguje jako základní ekonomický nástroj k uskutečňování státní politiky životního prostředí. Kromě spolufinancování evropských programů a řízení programu Nová zelená úsporám na zateplení a energetické úspory poskytuje různé další podpory v oblasti životního prostředí. Dává půjčky a dotace mimo jiné na programy pro ochranu vod, ovzduší, nakládání s odpady nebo odstraňování ekologických zátěží.

Od roku 2004 musí fond plnit limit výdajů, na loňský rok byl stanoven na více než čtyři miliardy korun a nebyl překročen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů