Pátek, 29. března 2024

Středočeskému kraji se třídění odpadů daří. V roce 2014 vytřídil každý obyvatel bezmála 48 kilogramů

Středočeskému kraji se třídění odpadů daří. V roce 2014 vytřídil každý obyvatel bezmála 48 kilogramů

Středočeský kraj se každým rokem zlepšuje v třídění odpadů. Pozitivní trend potvrdili obyvatelé kraje i v roce 2014. V průměru se podařilo každému z nich vytřídit rovných 42,4 kg papírů, plastů, skla a nápojových kartonů. Navíc připadá na každého obyvatele 5,5 kilogramů vytříděných kovů.

Třídění odpadů se stalo přirozenou součástí životního stylu obyvatel našeho kraje. ,,Ze statistik třídění odpadů v našem kraji vyplývá, že na jednoho obyvatele připadlo v uplynulém roce více téměř 17 kilogramů vytříděného papíru, více než 13 kilogramů plastů, 11,7 kilogramů skla a skoro půl kilogramu nápojových kartonů." sdělil náměstek hejtmana kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád. Dodal, že vnímá výsledky jako pozitivní, které navíc dokazují, že třídění odpadů lidem ve Středočeském kraji není lhostejné. Množství vytříděného papíru, plastů, skla a nápojového kartonu na osobu a rok je totiž v součtu vyšší, než je celorepublikový průměr. Nadprůměrně se v kraji třídí zejména plasty, barevné sklo a také nápojový karton.

Podle představitele kraje stojí za dobrými výsledky více důvodů - jednak lidé nejsou lhostejní k prostředí, ve kterém žijí, a také se pozitivně projevují osvětové a vzdělávacích aktivity na podporu tříděného sběru odpadů, které jsou na území kraje realizovány. ,,Vyplácí se nám spolupráce s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. Společně se snažíme rozvíjet a zdokonalovat celý systém nakládání s využitelnými složkami komunálních odpadů. V posledních letech směřujeme naše činnosti navíc do oblastí, kde má třídění ještě rezervy a potenciál růstu množství." dodal náměstek Semerád. Jeho slova potvrzují i dlouhodobé výsledky. Za období trvání společného projektu kraje a společnosti EKO-KOM, a.s. se podařilo zvýšit množství vytříděných odpadů na jednoho občana dva a půl krát - ze 17,3 kilogramů papíru, plastu, skla a nápojových kartonů v roce 2004 na loňských 42,4 kilogramů.

Součástí spolupráce obou institucí je také pravidelné zahušťování sběrné sítě nádob na tříděný odpad. Tím se stává třídění občanů pohodlnější. Ke konci loňského roku se na území Středočeského kraje nacházelo 33 678 barevných kontejnerů. Kontejnery na tříděný sběr jsou občanům v kraji opět výrazně blíž, protože jedno průměrné kontejnerové hnízdo slouží pouze pro 131 obyvatel. Např. v roce 2005 byla barevných kontejnerů v kraji pouze polovina, přesně 16 776 a jedno kontejnerové hnízdo tenkrát sloužilo pro bezmála dvě stovky obyvatel. Proti roku 2013 vzrostl počet barevných kontejnerů v kraji o 1 380 nových.

V systému EKO-KOM jsou v současnosti zapojeny v podstatě všechny obce a města Středočeského kraje - celkem 1138. Na třídění odpadů se tak má možnost podílet 99,9 procent obyvatel kraje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů