Čtvrtek, 28. března 2024

Alza dostala od ČIŽP pokutu 1,8 mil Kč, porušila zákon o obalech

Alza dostala od ČIŽP pokutu 1,8 mil Kč, porušila zákon o obalech

Internetový prodejce Alza dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 1,8 milionu korun kvůli porušování zákona o obalech. Podle inspektorů dlouhodobě neplnil svou povinnost zajistit využití a recyklaci obalů z prodávaných výrobků. Společnost se proti pokutě odvolala, ministerstvo životního prostředí sankci ale potvrdilo a firma ji následně zaplatila. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Vyjádření Alzy ČTK zjišťuje.

Podle ředitele pražského inspektorátu ČIŽP Václava Berouška firma uvedla v Česku do oběhu v kontrolovaných letech 2012 až 2014 na 4000 tun obalů, jejich využití a recyklaci stanovené zákonem ale nezajistila. "Tuto povinnost mají všechny subjekty, které uvádí na trh nebo do oběhu balené zboží - dovozci, výrobci. Oproti konkurenci tak výrazně ušetřila náklady spojené se splněním této povinnosti," uvedl ředitel.

Inspekce firmě rovněž vytýká, že se nepřihlásila do seznamu zpětného odběru nebo využití odpadů na ministerstvu životního prostředí a průběžně neposílala informace o evidenci obalů do celorepublikové databáze Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností. Alza nezaslala ministerstvu ani roční výkazy o nakládání s obaly a odpady z obalů, přitom právě tyto informace jsou pro ministerstvo nezbytné k pravidelnému vyhodnocování procenta recyklace a využití odpadů z obalů stanovená zákonem, uvedla inspekce.

Alza, která je největším českým internetovým prodejcem, loni vykázala rekordní obrat ve výši 11,5 miliardy Kč bez DPH. Meziroční tempo růstu obratu zrychlilo na 26 procent. Firma loni vyřídila přes 4,8 milionu objednávek, tedy o 1,8 milionu více než o rok dříve. Počet nabízených položek zboží vzrostl z 50.000 na 72.000.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů