Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovní výbory přerušily jednání o návrhu na podporu biopaliv

Sněmovní výbory přerušily jednání o návrhu na podporu biopaliv

Sněmovní rozpočtový výbor dnes přerušil projednávání vládní novely zákona o spotřebních daních, která má umožnit další daňové zvýhodňování vysokoprocentních a čistých biopaliv. Vrátí se k němu na své další schůzi 14. října a poslanci budou mít čas na podávání pozměňovacích návrhů. Stejně dnes postupoval i zemědělský výbor.
Návrh mimo jiné zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a nově u nich zavádí minimální daň, která dosud nebyla. V současné době jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil už k 30. červnu. Česko se tak v současné době nachází v režimu nedovolené podpory.

Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází projednávaná novela zákona. Evropská komise už tento nový program podpory schválila.

Na základě dohody české strany s Evropskou komisí však bude nutné upravit navrhované sazby spotřebních daní jinak, než jak je napsáno ve vládní předloze, aby se tím kompenzovalo současné období nedovolené podpory. Náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla proto dnes v rozpočtovém výboru avizoval předložení patřičného pozměňovacího návrhu. Sazby by měly být zpočátku vyšší, od poloviny roku 2017 by pak mohly klesnout.

Předloha obsahuje i zpřísnění podmínek pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot, v určité míře budou muset být nově v každém litru. Na toto právě kritici návrhu upozorňují a říkají, že to povede k vyšší výrobě biopaliv.

Mezi tyto kritiky patří i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který dnes také avizoval svůj pozměňovací návrh. Jeho návrh má zamezit právě vyšší spotřebě biopaliv. Odmítl, že daňová podpora je ve prospěch distributorů. "Každý z nás, kteří disponujeme alespoň polovinou mozkového závitu, víme, že podpora odbytu rovná se podpora výroby," prohlásil.

Ministerstvo zemědělství již dříve upozornilo, že pokud by parlament příslušný zákon neschválil, hrozí ČR pokuta. Důvodem je, že členské státy EU musí do roku 2020 využívat v dopravě deset procent obnovitelných zdrojů a zredukují škodlivé skleníkové plyny v dopravě o šest procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů