Úterý, 16. dubna 2024

FSC ČR oslavilo FSC Friday vyhlášením výsledků fotografické soutěže Není les jako les

FSC ČR oslavilo FSC Friday vyhlášením výsledků fotografické soutěže Není les jako les

Nezisková organizace FSC ČR u příležitosti mezinárodního FSC Friday vyhlásila výsledky fotografické soutěže ,,Není les jako les", která se v letošním roce konala již potřetí. Odborná porota vybrala celkem devět fotografů, kteří obdrželi zasloužené ocenění.

Fotografická soutěž ,,Není les jako les" letos již potřetí připomněla nejen soutěžícím, ale široké veřejnosti, důležitost lesů nejen pro obyvatele České republiky, ale pro život člověka obecně. Lesy jsou nadále jedním z nejohroženějších ekosystémů a jedním ze způsobů, jak jejich stav zlepšit, je využívání přírodě blízkého hospodaření, které prosazuje právě organizace FSC.

Také z tohoto důvodu je každý poslední zářijový pátek vyhlášen jako celosvětový FSC Friday - tedy den, kdy bychom se měli všichni zamyslet nad stavem světových lesů a být nápomocni jeho zlepšení. Tou nejjednodušší cestou je nákup výrobků pocházejících z šetrně a odpovědně obhospodařovaných lesů s certifikátem FSC.

Koupí výrobků ze dřeva se značkou FSC tak může lesům pomoci kdokoliv. Podrobné informace o aktivitách, které se konají v rámci FSC Friday najdete na webu, věnovanému tomuto svátku - www.fscfriday.org.

,,Logo FSC je na výrobcích ze dřeva stále častější, avšak spotřebitelé si jej v záplavě nápisů nemusejí všimnout. V zahraničí je znalost značky FSC velká a spotřebitelé hledají výrobky podle tohoto označení. Věřím, že i u nás se začnou lidé více zajímat o stav lesů a podpoří odpovědné lesní hospodaření, nákupem výrobků s FSC certifikátem," doplňuje ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

Není les jako les vede i potřetí

Fotografická soutěž, která se letos dočkala již třetího ročníku a pořádá ji nezisková organizace FSC ČR společně s vybranými partnery, je nadále jednou z největších soutěží ve spolupráci neziskového a komerčního sektoru.

Tématem fotosoutěže ,,Není les jako les" je podpora přírodě blízkého, trvale udržitelného lesního hospodaření a značky FSC (Forest Stewardship Council). Soutěžící mohli přihlásit své fotografie do soutěže v jedné ze tří kategorií - ,,lesy v průběhu roku," ,,práce v lese" a ,,FSC kolem nás," které odkazují na tři hlavní pilíře udržitelného rozvoje a FSC - ekologický, sociální a ekonomický. V každé kategorii byli vybráni tři soutěžící, kteří obdrželi digitální fotoaparáty a fotografické příslušenství. Výsledné pořadí je následující:

Lesy v průběhu roku

1. místo - Jan Stria - Ranní Paprsky

2. místo - Magdalena Vaculík Minolová - Tajemství podzimního lesa

3. místo - Romana Říhová - Odpověď

Práce v lese

1. místo - Martina Puchyová - Symetria

2. místo - Jan Paul - Práce v lese

3. místo - Karel Novotny - Řezání, řezání i to nás pohání

FSC kolem nás

1. místo - Pavol Machata - O Stromoch A Ludoch

2. místo - Petr Šrámek - Oko

3. místo - Karel Himmer - Na procházce

Samotné předání cen vítězům v jednotlivých kategoriích se konalo 25. října v sídle společnosti Olympus, která byla hlavním partnerem letošního ročníku. Ceny předali zástupci organizace FSC ČR, a zástupci společnosti Olympus. Dalšími partnery soutěže byly časopisy FOTO, Digitální fotomagazín a Respekt. Z výběru všech fotografií zaslaných do fotosoutěže pak připraví FSC ČR nástěnný kalendář, který bude dostupný koncem roku 2015.

O FSC ČR

Národní kancelář FSC ČR již více než deset let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích. Další informace na: www.czechfsc.cz a www.poznejdrevo.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů