Čtvrtek, 28. března 2024

Olomouc nově rozšiřuje sběr použitých rostlinných olejů

Olomouc nově rozšiřuje sběr použitých rostlinných olejů

Zelené nádoby s oranžovým víkem nabízí Olomoučanům další možnost, jak se ekologicky zbavit použitých rostlinných olejů z domácností. Statutární město Olomouc společně Technickými službami města Olomouce a Vodohospodářskou společností Olomouc rozšiřují sběr použitých rostlinných olejů pomocí nově instalovaných barevných nádob.

Nádoby zelené barvy s oranžovým víkem pro odkládání jedlých olejů a tuků z domácností se nově objevily na celkem dvaceti sběrných stanovištích tříděného odpadu ve městě. ,,Dosud měli Olomoučané možnost zbavit se použitých rostlinných olejů ze svých domácností pouze ve sběrných dvorech. Od října je mohou odevzdat i do nově instalovaných speciálně označených sběrných nádob," vysvětlila vedoucí oddělení odpadového hospodářství magistrátu Jana Matzenauerová.

,,Sběr potravinářských olejů je dalším prvkem ve zkvalitňování systému odpadového hospodářství města, který přispěje k ochraně životního prostředí. Odlehčí zejména městské kanalizační síti, která je oleji vylitými do běžných odpadů v domácnostech výrazně zatěžována," popsal náměstek primátora pro oblast životního prostředí Aleš Jakubec.

Plastové popelnice o objemu 240 litrů s nálepkou označující, že jde o nádoby určené k odkládání olejů z domácností, se objevily na lidnatých sídlištích, v okrajových částech i samotném centru města. ,,Podmínkou sběru použitých rostlinných olejů je, aby byly do sběrných nádob ukládány v uzavíratelných obalech, například PET lahvích, uzavřených kbelících nebo kanystrech. Nové nádoby jsou na stanovištích uchyceny do podloží pomocí kovového stojanu, abychom předešli případné nevhodné manipulaci s kontejnery," objasnila za odbor životního prostředí Jana Matzenauerová. Využívat nové nádoby tak už nyní mohou lidé z městských částí Nová Ulice, Povel, Nové Sady, Holice, Lazce, Hejčín, Tabulový vrch i ti z centra města poblíž Kollárova náměstí a ulice Na střelnici.

Sběrné nádoby jsou určeny k ukládání použitých fritovacích olejů a ztužených jedlých tuků. V žádném případě neslouží ke sběru technických olejů, maziv a kapalin. Jejich sběr bude zajišťovat bezplatně společnost SK-OIL Morava, s.r.o. ,,Interval vývozu nádob bude zatím prováděn dle aktuální potřeby. Pokud se sběrné nádoby osvědčí, budou postupně přidávány i do dalších lokalit města," vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Stanovíště nádob na rostlinné oleje z domácností

Stanoviště Lokalita
Politických vězňů 6 Neředín
Kmochova 21 Tabulový vrch
Stiborova 20 Tabulový vrch
Stupkova 8 Tabulový vrch
Za vodojemem Nová Ulice
Horní Lán 10A Nová Ulice
Pionýrská 26 Nová Ulice
Heyrovského 1 Povel
Kischova 3 Povel
Janského 2 Povel
Skupova 11 Nové Sady
Zikova 14 Nové Sady
Družební 2-2F Nové Sady
Fischerova 10-12 Nové Sady
U cukrovaru 18 Holice
Lazecká 44 Lazce
Na Letné 47 Lazce
Balbínova Hejčín
Kollárovo nám. Ol.-město
Na střelnici 4 Ol.-město
ZDROJ: www.olomouc.eu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů