Pátek, 19. dubna 2024

Do roka připraví ministerstva plán revitalizace Krušných hor

Do roka připraví ministerstva plán revitalizace Krušných hor

Ministři zemědělství a životního prostředí dostali za úkol předložit vládě do 1. listopadu 2016 program revitalizace Krušných hor. Novinářům to na dnešním výjezdním zasedání vlády v Ústí nad Labem řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Strategický dokument, který se týká zalesňování hor v Ústeckém a Karlovarském kraji, už odborníci připravují.

Lesní porosty podél česko-německé hranice na severozápadě Čech v 70. a 80. letech silně poškodila imisní kalamita. "Program revitalizace Krušných hor do roku 2030 bude zahrnovat investice v řádu několika miliard korun. Dotkne se 41.000 hektarů lesních porostů, které jsou jak v majetku Lesů ČR, tak obecních i soukromých vlastníků," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Mezi jinými ministerstvo plánuje další vápnění lesů pro zlepšení půdy či novou výsadbu. "Máme vyčleněny prostředky z národního rozpočtu, z rozpočtu Lesů ČR i ze dvou operačních programů," uvedl Jurečka. Jeho resort nyní připravuje podrobnou analýzu současného stavu porostů v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Velkou potíž v lesích na severu Čech dělá správcům kloubnatka smrková, houba ničí porosty smrku pichlavého. Poprvé se objevila v roce 2009. Smrk je přitom Krušných horách nejrozšířenějším stromem. V posledním roce navíc smrky ve velkém napadla mšice. "Nesmí se s investicemi dlouho otálet, protože v horách jsou desítky hektarů suchých lesů," uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM), který ocenil, že program obnovy bude schvalovat ještě současná vláda. "Tím budou dané termíny, kdy se s obnovou začne," řekl hejtman.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů