Sobota, 20. dubna 2024

Emisní skandál prý zatím neměl dopad na prodej Volkswagenu

Emisní skandál prý zatím neměl dopad na prodej Volkswagenu

Skandál kolem falšování emisních testů zatím neměl dopad na poptávku po automobilech společnosti Volkswagen. Vyplývá to podle šéfa závodní rady podniku Bernda Osterloha z vývoje prodeje v první polovině října.

Osterloh dnes v rozhovoru s agenturou DPA uvedl, že "zatím nejsou žádné známky" dopadu skandálu na prodej. Upozornil nicméně, že je zapotřebí zachovat obezřetnost. "Byla by hloupost říkat dnes lidem, že jejich pracovní místa jsou jistá," prohlásil. "Musíme být připraveni na všechny eventuality," dodal.

Skandál vypukl 18. září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen přiznal, že tento software instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. Největší skandál v 78leté historii Volkswagenu snížil cenu akcií automobilky o zhruba třetinu a donutil k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna.

V září se prodej skupiny Volkswagen meziročně snížil o 1,5 procenta. Pokles nicméně zpomalil ze srpnových 5,4 procenta. Koncern se s poklesem prodeje potýká již od dubna, a to zejména kvůli útlumu na trzích v Číně, Rusku a Latinské Americe.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů