Pátek, 26. dubna 2024

Středočeši mohou vracet staré elektro, získají dárek i možnost vyhrát mobilní telefon

Středočeši mohou vracet staré elektro, získají dárek i možnost vyhrát mobilní telefon

Zbavit se vysloužilých elektrospotřebičů, odnést si dárek a ještě se zařadit do slosování o mobilní telefon Samsung Galaxy. To vše mohou Středočeši učinit v rámci akce Podzimní úklid s ASEKOLEM aneb ,,Vyměňte vysloužilé elektro za dárek", kterou pořádá nezisková organizace ASEKOL. Ta se zabývá právě zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení.

První vánoční dárky v podobě svítilny a telefonu mohou lidé získat od 23. do 28. listopadu 2015. Akce probíhá ve sběrných dvorech v Nymburku, Poděbradech, Kutné Hoře a Českém Brodě. Odevzdávat lze nepoužívané elektrospotřebiče, jako jsou počítače, televize, monitory, rádia, foťáky, kamery, hi-fi, telefony, videa, notebooky, tiskárny, kamery i tablety. Ti nejrychlejší obdrží jako dárek kapesní LED svítilnu. Každý, kdo elektro odevzdá, se zároveň po vyplnění a odevzdání kupónu zařadí do soutěže o mobilní telefon Samsung Galaxy.

Podle údajů společnosti ASEKOL se v českých domácnostech nachází na 500 tisíc nepotřebných počítačů nebo notebooků. ,,Toto číslo je obrovské, chceme proto lidi motivovat, aby elektrospotřebiče ekologicky likvidovali. Díky recyklaci je možné opětovně využít až 80 % použitých materiálů. Informaci o významu recyklace bychom rádi rozšířili i díky této akci," vysvětluje Martina Ďaďová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

,,Podobné soutěže ve sběru elektroodpadu ovšem nejsou ojedinělé. Naše snaha podporovat třídění vysloužilých přístrojů je dlouhodobá," říká Ďaďová. Staré mobily či počítače lze bezplatně odevzdávat během celého roku. Stačí navštívit webové stránky www.venujmobil.cz a www.venujpocitac.cz, kde ASEKOL sběr organizuje. Nefunkční přístroje předává k recyklaci a funkční po odborné repasi putují k dětem z dětských domovů a do pěstounských rodin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů