Úterý, 19. března 2024

Alej roku 2015 zdobí cestu uJedovnic v Jihomoravském kraji, který se pyšní i druhou nejlépe hodnocenou alejí ankety

Alej roku 2015 zdobí cestu uJedovnic v Jihomoravském kraji, který se pyšní i druhou nejlépe hodnocenou alejí ankety

Pod kaštany nejkrásnější aleje roku 2015 se mohou lidé projít nedaleko Jedovnic v Moravském krasu. O titulurozhodlo 1381 hlasujících, kteří si Budkovanskou pohádkovou alej vybraliz pětašedesáti nominovaných adeptek. Let balonem od firmy HaBalon tak získává pan Jiří Židů - autor vítězné nominace. V doposud nejtěsnějším souboji anketyskončiladruhá Melkovská alej, která obdržela 1344 hlasů a k nalezení je mezi Šebetovem a Kořencem nedaleko Boskovic. Kromě jednoho kraje a množství hlasů spojuje obě aleje i nadšení místních obyvatel, kteří o stromořadí pečují.Silný příběh je spojen i s Kočárovou alejí na Frýdlantsku, která s 881 hlasy skončila třetí. Ta bude muset, i přes úsilí místních, ustoupit rekonstrukci silnice. Sdružení Arnika, pořadatel ankety Alej roku, vyhlásí i vítězky v jednotlivých krajích.

Přečtěte si víc o nejkrásnější Aleji roku 2015

Podrobnosti o aleji na druhém a třetím místě.

,,Nakonec není důležité, jak hezká je samotná alej, důležitý je zájem, který ji lidé věnují. Letos to platí snad ještě daleko více než jiné roky, jak ukazuje úpěnlivá a úspěšná snaha o záchranu alejí na Frýdlantsku. Budkovanská alej, která je ohrožená klíněnkou a není vůbec v dobrém stavu, stojí za záchranu - stejně jako spousta dalších alejí. A zájem lidí okolo, to že nezůstávají lhostejní a snaží se pomoci, to byla asi ta hlavní motivace k tomu ji do ankety přihlásit,"vysvětlujeJiří Židů, který vítěznou alej nominoval.

,,Vítězná alej je dokladem toho, že dochází k obnovování místních tradic a ke vzniku tradic nových. Aleje lemující komunikace vedoucí do a z města či vesnice jsou vnímány jako historické památky, symboly ztotožnění s místem, ikona obce i pýcha místní komunity,"říkávedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Umístěním v anketě Alej roku ale práce lidí, kterým toto kulturní dědictví není lhostejné, zdaleka nekončí. ,,Následovat musí přesvědčování příslušných úředníků, že je potřeba najít na alej peníze v rozpočtu a procovat na její záchraně", doplňuje Jiří Židů.

,,Výsledky letošního ročníku ankety jsou v mnoha ohledech výjimečné. Všechny aleje na prvních místech jsou spojeny se silným úsilím a nadšením místních komunit. Byli jsme svědky napínavého souboje, který skončil nejtěsnějším rozdílem mezi prvním a druhým místem v historii ankety. Navíc vítěznou Budkovanskou i druhou Melkovskou alej najdeme v jednom kraji. A právě v Jihomoravském kraji proběhne koncem listopadu konference Aleje 2015, kde budou odborníci, veřejnost i zástupci samospráv řešit možnosti financování alejí," říká k letošním výsledkům mluvčí Arniky Jan Vávra.

Třetí ročník této konference je určen všem těm, kteří chtějí získat nové poznatky o ochraně alejí a finančních zdrojích pro jejich obnovu. Setkání s našimi i zahraničními odborníky se uskuteční ve dnech 27. a 28. listopadu v Lednici.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Výsledky fotosoutěže budou vyhlášeny v polovině prosince. Partnerem soutěže je společnost Y-Soft.

Jak již bylo řečeno, let balonem od firmy HaBalon čeká na pana Jiřího Židů, který vítěznou alej nominoval. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, knihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco ,,na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby odCentra FotoŠkoda nebo vstupenky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc, Černá louka a mnoho dalších.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice ,,Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: ve zcela novém průvodci Cesty k moravským alejím, ale i starších publikacích Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů