Pátek, 29. března 2024

Českobudějovičtí vědci našli nové druhy mravenců na Šalomounových ostrovech

Tým entomologů z českobudějovického Biologického centra Akademie věd se podílel na rozsáhlé vědecké expedici na Šalomounových ostrovech.

Českobudějovičtí vědci našli nové druhy mravenců na Šalomounových ostrovech

V tropických pralesích ostrova Guadalcanal našli vědci dosud nepopsané druhy mravenců.

Jedna z největších vědeckých expedic, jaká se dosud na Guadalcanalu odehrála, měla za cíl zdokumentovat biologickou rozmanitost rostlin a živočichů. Více než dvacet vědců z osmi zemí světa zde za pomoci místních obyvatel v odlehlé horské oblasti ostrova sbíralo a určovalo rostliny, hmyz a obratlovce. Expedici organizovala letos na podzim Univerzita Jižního Pacifiku (Fiji), státní agentury Šalomounových ostrovů a Americké přírodovědné Muzeum v New Yorku (AMNH).

Tým entomologů vedený Milanem Jandou z Biologického centra dva týdny sbíral v těžko přístupném terénu v centrálním pohoří ostrova hmyz, především mravence. ,,Již z předběžných výsledků je jasné, že se jedná o unikátní oblast s vysokou druhovou diverzitou i početností některých skupin. Zaznamenali jsme téměř 90 druhů mravenců, z nichž řada je dosud nepopsaná, a také druhy, které byly dosud známy jen z jednoho exempláře," říká Milan Janda. Zajímavým zjištěním bylo, že některé druhy mravenců vyskytující se jinde, mají na Guadalcanalu velmi odlišnou ekologii a chování. Porovnání jejich životního stylu a genetických dat mezi ostrovy umožní studovat vliv prostředí ne evoluci ekologické specializace těchto druhů.

Mezi další významné výsledky expedice také patří nález druhu ledňáčka Actenoides bougainvillei excelsus, který byl znám jen ze tří jedinců objevených před šedesáti lety. Vědcům se podařilo poprvé odchytit i samce tohoto druhu, který dosud nebyl popsán a zdokumentován.

Expedice byla součástí mezinárodního programu, který si klade za cíl popsat biologickou diverzitu na Šalomounových ostrovech a pomoci místním obyvatelům vytvořit novou chráněnou oblast ve vnitrozemí, jež by pomohla zachovat alespoň část místní flóry a fauny. Guadalcanal a okolní ostrovy jsou v současné době vystaveny intenzivnímu odlesňování a degradaci krajiny při těžbě zlata, přičemž řada společností zde nedodržuje postupy šetrné k životnímu prostředí.

nový

Fotografie: Mravenec Gnamptogenys albiclava, který byl dosud znám jen z jednoho exempláře sebraného před 100 lety. Vědci z BC nalezli několik kolonií v horské oblasti ostrova Guadalcanal a zdokumentovali jeho biologii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů