Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 6/2015: Ekomenie

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky:

Sedmá generace 6/2015: Ekomenie

Jak čeští katolíci přijali eko-encykliku papeže Františka? Jsou muslimové zelení šampioni, nebo nejčernější ropáci? Jak 21. století k druidství přišlo? Co představuje příroda pro novopohanké rodnověrce? Lze lyžovat bez černého svědomí? Jaké hračky dát dětem? Jsou družstevní elektrárny chimérou? Šíří média rozvoj a demokracii? Jak rozmanité jsou naše lesy? Proč obnovovat pěstitelské dovednosti? Jak změnit sebe a svět?

Do posledního letošního vydání jsme připravili téma o vztahu různých náboženství a věr k ochraně životního prostředí. Vedle křesťanství přibližujeme i islám, hinduismus, druidství nebo rodnověří. Dále se věnujeme kondici tuzemských lesů, lyžařskému průmyslu, recyklujícím obchodům a dílnám, energetickým družstvům, ne/správným hračkám, dílu architekta Gorazda Čelechovského nebo médiím šířícím rozvoj. Zhodnotíme knihu Jonathana Foera Jíst zvířata, výstavu Má vlast či dokumenty z Ji.hlavy Galapágy a Změnit svět. Hovoříme s teologem Markem Orkem Váchou, ekoložkou Yvonnou Gaillyovou, zahrádkářem Markem Kvapilem či hudebníkem a šéfredaktorem Kulturních novin Jiřím Plockem. Ten nám například řekl: ,,Když děláš celý život jednu věc, nutně se dostaneš do určitého koridoru, který ti nedovolí ji překročit. Zužuješ si duši. Střídání profesí není pro každého, ale pro mě to byla pokaždé cesta za poznáním. A zároveň i za sebepoznáním. To jsou spojené nádoby. I když jsem chemik, na svět se dívám jako alchymisti. Co je nahoře, je i dole, co je vně, je i uvnitř. Kdo si to uvědomí, dokáže číst ze světa strašně moc informací o sobě a ze sebe strašně moc informací o světě."

Vydání jako obvykle doplňujeme rubrikami Ekologický kompost, Terrapie, Librarium a Občanský kalendář. Na web též zavěšujeme dvě nové fotogalerie: první zachycuje rozmanitost zdejších lesů a druhá novodobé recyklační a DIY aktivity.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Klidný (před)sváteční čas přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů