Čtvrtek, 25. dubna 2024

Produkce komunálních odpadů loni v Olomouckém kraji vzrostla

Produkce komunálních odpadů loni v Olomouckém kraji vzrostla

Produkce komunálních odpadů v Olomouckém kraji loni vzrostla meziročně o 1,2 procenta na 198.500 tun. Olomoucký kraj patřil mezi deset tuzemských regionů, ve kterých byl zaznamenán růst množství komunálních odpadů. V Olomouckém kraji se ale zároveň zvýšil podíl tříděného odpadu. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"V přepočtu na jednoho obyvatele bylo v Olomouckém kraji loni vyprodukováno 312 kilogramů komunálního odpadu, tedy o dva kilogramy více, než je průměr za Českou republiku," stojí ve zprávě ČSÚ. V porovnání s ostatními kraji loni Olomouckému kraji z pohledu množství komunálního odpadu na jednoho obyvatele připadlo šesté místo. Vyšší byl tento ukazatel pouze ve Středočeském kraji, na Vysočině a v Moravskoslezském, Jihočeském a Ústeckém kraji.

V Olomouckém kraji bylo v roce 2014 vytříděno 41 kilogramů odpadu na jednoho obyvatele. Tato hodnota byla o tři kilogramy nižší než celorepublikový průměr. "V porovnání s rokem 2013 se podíl odděleně sbíraných plastů, papíru, skla a kovů na jednoho obyvatele v Olomouckém kraji zvýšil o 4,3 kilogramu, což po Zlínském kraji představovalo druhý nejvyšší meziroční nárůst," uvedli statistici.

Hejtmanství v plánu odpadového hospodářství počítá s tím, že na území Olomouckého kraje se postupně do roku 2020 zvýší recyklace papíru, plastu, kovu a skla z domácnosti nejméně na 50 procent. Ekologové tvrdí, že tempo zvyšování podílu tříděného komunálního odpadu by mohlo být vyšší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů