Středa, 24. dubna 2024

Paramo dostalo pokutu 240.000 Kč za únik kyseliny chlorovodíkové

 Paramo dostalo pokutu 240.000 Kč za únik kyseliny chlorovodíkové

Rafinérie Paramo dostala pokutu 240.000 korun za loňský únik 900 litrů kyseliny cholorovodíkové. ČTK o tom dnes informovala mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Burketová. Podle inspekce chemička porušila povinnosti při zacházení se závadnými látkami.

Na provoze Energetika uniklo loni 22. července kvůli poruše na stáčecím zařízení železniční cisterny necelých 30 tun kyseliny mimo skladovací nádrž. Část látky pojala záchytná jímka, část skončila v neutralizační jímce a retenční nádrži odpadních vod.

"Do podloží v okolí stáčecího místa tak uniklo zhruba 900 litrů 31procentní kyseliny chlorovodíkové," uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu v Hradci Králové.

Následky byly z velké části eliminovány rychlým zásahem hasičského sboru společnosti Paramo, který kyselinu zkrápěl vodou. Havárie mohla ohrozit kvalitu podzemním vod. Vzhledem k tomu, že se látka naředila vodou, nezpůsobila nárůst pH, což potvrdily výsledky monitorovacího vrtu v blízkosti místa havárie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů