Pátek, 19. dubna 2024

Společnost ECOS Choceň provozovala bez povolení lakovnu, dostala pokutu 150 tisíc korun

Společnost ECOS Choceň provozovala bez povolení lakovnu, dostala pokutu 150 tisíc korun

Pokutu 150 tisíc korun uložili inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové společnosti ECOS Choceň s.r.o. Firma, která vyrábí díly pro automobilový průmysl, provozovala bez platného povolení lakovnu - tedy vyjmenovaný stacionární zdroj znečišťování ovzduší. Porušila tím zákon o ochraně ovzduší.

,,Zjistili jsme, že v lakovně nebyl splněn emisní limit. Firma také ve stanovených lhůtách nenechala provést autorizované měření emisí, jak jí ukládá zákon. Přitěžující okolností ve správním řízení byl fakt, že neměla v pořádku ani vedení provozní a souhrnné provozní evidence," uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Při stanovování výše pokuty inspektoři přihlédli k tomu, že došlo pouze k selhání lidského faktoru, kdy byla nedůsledně vedena provozní evidence a chybně zařazena lakovna. Firma tak plnila mírnější podmínky provozu. K uložení nápravných opatření inspektoři přistoupit nemuseli, protože společnost ihned po kontrole zahájila kroky ke zlepšení nevyhovujícího stavu. Nejzávažnější pochybení krátce po kontrole napravila.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů