Čtvrtek, 28. března 2024

Zákon o odpadech má zásadně změnit sběr i podnikání s odpadem

Zákon o odpadech má zásadně změnit sběr i podnikání s odpadem

Zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany by měl přinést nový zákon o odpadech. Ministerstvo životního prostředí poslalo jeho paragrafové znění se čtyřměsíčním zpožděním proti legislativnímu plánu do meziresortního připomínkového řízení, zjistila dnes ČTK. Už věcný záměr zákona ale měl řadu kritiků, a to nejen kvůli stále diskutovanému skládkovacímu poplatku.

Návrh upravuje například sběr odpadu, systém komunálních odpadů, obchodování s odpady a chce změnit i poplatky za ukládání odpadů na skládku. Zákon by rovněž omezil zřízení a provozování mobilních zařízení ke sběru odpadů, protože doposud podle MŽP nebylo možné zkontrolovat, zda jeho provozovatel nakládal s odpady legálně.

Zákon o odpadech má nahradit současnou normu a odborníci po něm dlouho volají. S ním vznikl i zcela nový odpadový zákon o výrobcích s ukončenou životností, který řeší nakládání se starými bateriemi, pneumatikami, auty a elektrem. Věcný záměr obou norem už loni na jaře schválila vláda. Připomínkové řízení k oběma zákonům potrvá do 26. února, vypořádání slibuje ministerstvo do konce března. Účinné by mohly být od ledna 2018.

MŽP tvrdí, že zákon zjednodušilo a sjednotilo definice o vlastnících odpadů, shromažďování a skladování. "Pokud se chceme zaměřit na přechod odpadového hospodářství na oběhové hospodářství, což je mnohem větší recyklace a využívání odpadů, musíme si nastavit kritéria pro to, aby odpady vznikající ve výrobě se do režimu odpadů vůbec nedostaly," řekl ČTK ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart.

Jedním z cílů zákona je podle něj připravit stát do roku 2024 na zákaz skládkování vybraných odpadů. Novela zákona počítá s budoucím postupným zvyšováním poplatku za ukládání odpadu na skládku, který platí obce i firmy. Pokud by se zvedl poplatek za skládkování, jenž platí za své občany obce, měnily by se možná i poplatky za popelnice tam, kde se převážně skládkuje a málo třídí. MŽP ale počítá s tím, že směsného odpadu bude spíše ubývat, protože lidé budou třídit podle pravidla: "Platíš tolik, kolik vyhodíš". "Třídiči" mohou prý být bez obav.

"Snažíme se držet termínu zákazu ukládání odpadů na skládky v roce 2024. Není to úplný zákaz, ale výrazné omezení skládkování využitelných a recyklovatelných odpadů ze směsného komunálního odpadu," řekl Manhart.

Zákon například také upřesňuje povolení k provozu zařízením, která nakládají s odpady. Ta budou muset procházet revizí a žádat každých pět let o povolení provozu u krajského úřadu. Obec, na jejímž území takové zařízení bude, se stane součástí správního řízení o udělení provozu. "Bude se konečně moct vyjádřit k tomu, co má na svém území," doplnil Manhart.

Doposud nemusely mít souhlas od krajských úřadů například hutě, sklárny a papírny, které zpracovávaly odpad jako druhotnou surovinu. Ministerstvo chce v novém zákoně vymezit, jaké firmy mohou mít volnější režim, ale i ty budou muset respektovat pravidla a ohlašovat do odpadové evidence na MŽP. Povinně by se mělo pro firmy, které nakládají s odpady, zavést také pojištění odpovědnosti za škodu na životním prostředí.

Na zavedená omezení výkupu kovů od občanů mají navázat další změny pro sběrny. Pokud návrh projde, budou se muset vybavit kamerami, uchovávat i záznam o výkupu po dobu tří let a na vyžádání ho poskytnout kontrole. Zpřísnit by se také měla pravidla na technické zabezpečení skládek. A to kvůli tomu, že některé firmy zákon obcházely a ukládaly odpadky na skládky jako materiál, nemusely obci a státu za ostatní i nebezpečný odpad platit.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů