Čtvrtek, 28. března 2024

Skládkování je v 21. století nemorální, říká šéf odboru odpadů

Skládkování je v 21. století nemorální, říká šéf odboru odpadů

Zákaz skládkování, vyšší třídění odpadků a vznik nových firem by měly zvýšit zaměstnanost ve všech regionech v Česku. Je o tom přesvědčen ředitel odboru odpadů na ministerstvu životního prostředí Jaromír Manhart. Velké změny v odpadové legislativě, které by měly nastat, pokud začne platit nový zákon o odpadech, přinesou podle něj více pracovních míst, úspory v nákladech za druhotné suroviny i menší zátěž životnímu prostředí, řekl v rozhovoru s ČTK.

Ministerstvo poslalo do meziresortního připomínkového řízení paragrafové znění nového odpadového zákona a zcela nového zákona o výrobcích s ukončenou životností. Jedním z cílů zákona je připravit se do roku 2024 na zákaz skládkování. Záměr počítá s postupným zvyšováním poplatku za ukládání odpadu na skládku, který platí obce jako původce odpadu.

Poplatky za odpady se pro lidi, kteří třídí odpad, a v obcích, kde ho chytře využijí, podle Manharta nemusí zvýšit. Cílem zákona je vytvořit v ČR dobré podmínky pro předcházení vzniku odpadů a recyklaci odpadů, uvedl.

Obce, kraje i firmy mohou navíc získat i evropské dotace na nové zpracovatelské kapacity, jako jsou třídicí linky, sběrné dvory, kompostárny nebo třeba bioplynové stanice, kde se odpad díky využití pošle znovu do oběhu. Peníze by mohl poskytnout Operační program Životní prostředí.

"Skládkování je v 21. století nemorální. Za třicet čtyřicet let mohou skládky způsobovat úniky závadných látek a negativně přispívají i ke klimatickým změnám," řekl Manhart.

Šéf odboru odmítá obavy některých odpadových firem a ekologů, že vyšší poplatky za ukládání odpadu na skládky jen nasměrují odpad do spaloven. Tvrdí, že emise ze skládek významně ovlivňují zvyšování plynů oxidu uhličitého a metanu, byť řada skládek už musí být odplyněna. Pokud všichni původci podle něj budou vědět, že nebudou moci skládkovat, tak budou řešit jiné způsoby. "Těmi není nic jiného než odpad využívat u zdroje, nebo ho třídit u zdroje. Pak je tu i ekonomický stimul, což je skládkovací poplatek," poznamenal

Rovněž tvrzení, že odpadové firmy ztratí živnosti, je podle něj liché. Ty samé společnosti, které v Česku skládkují, v západní Evropě běžně spalují odpad, reagoval. Jde prý jen o politiku. Spalování bude podle něj vždy dražší než samotná recyklace a třídění.

"Musíme do skládek dávat jen to, co nemůžeme využít. To je hlavní cíl zákona o odpadech. Souvisí to i s plněním cílů ČR," dodal. A ty se promítají do již stávajících plánů odpadového hospodářství. Podle kritiků však nereflektují nové evropské cíle a lákají kraje k úvahám, kde by se daly vybudovat nové spalovny.

Věcný záměr obou norem už loni na jaře schválila vláda. Připomínkové řízení potrvá do 26. února, vypořádání slibuje ministerstvo do konce března. Platit by měly začít od ledna 2018.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů