Čtvrtek, 28. března 2024

Železná Ruda dokončila environmentální centrum za 45 milionů Kč

 Železná Ruda dokončila environmentální centrum za 45 milionů Kč

Železná Ruda dokončila environmentální a návštěvnické centrum za 45 milionů korun. Má zvýšit atraktivitu oblasti, která se snaží o to, aby tam turisté zůstávali více dní. Otevře se 1. dubna, řekl ČTK Michal Šnebergr (ODS), starosta největšího šumavského rekreačního střediska s 1800 obyvateli.

"Instalujeme expozice. Do 1. května, kdy by mělo být slavnostní otevření centra, by tam měla být ve dvou místnostech ještě nastěhována historie lyžování na Železnorudsku do roku 1950. Expozice se stovkami kusů je majetkem města," uvedl. Dnes je v soukromém zámečku.

Většinu peněz na obnovu třípodlažní budovy dal operační program Životní prostředí, Železná Ruda přes čtyři miliony korun. Jde o největší investici města za pět let. Většinu sumy spolklo vybavení, tedy expozice, počítače, projekční technika a nábytek.

"Určitě se bude na co dívat. Měla by to být největší atrakce ve městě," uvedl starosta. V prvním patře více než 100 let staré budovy bude expozice šumavské flóry a fauny. V přízemí pak kromě muzea lyžování infocentrum, klubovny, například na prezentaci místních autorů. Jedna místnost je věnovaná profesoru Juliovi Milošovi Komárkovi, významnému rodákovi, odborníkovi na lesnictví a myslivost.

Suterén je vyhrazený environmentálnímu centru. Z bývalé tělocvičny vznikla přednášková místnost pro 70 lidí, 3D kino pro 20 lidí, kde se budou promítat filmy o přírodě. Přednášková místnost bude sloužit i jako komunitní centrum pro místní občany.

"Jsem velmi rád, že jsme zachránili budovu staré školy v nezměněné historické podobě a že má zase veřejné využití a takovýhle vznosný účel. Že bude oslovovat lidi k environmentální výchově a k nauce o přírodě Železnorudska," uvedl starosta.

Centrum, které obslouží tři pracovníci města, nebude mít formu muzea. Radnice chce informovat o přírodních, turistických a historických cílech přitažlivou formou, hlavně interaktivní komunikací. "Jednáme ještě s parkem o nějaké pomoci," řekl Šnebergr.

Centrum už mohlo stát před několika měsíci. "Čekali jsme až dostaneme peníze u operačního programu," uvedl.

Třináct let opuštěnou budovu, kterou nahradila nová škola pro 450 žáků, pronajímala radnice jako obchodní prostory. S úbytkem německých návštěvníků ale zůstaly prázdné.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů