Pátek, 19. dubna 2024

Praha zaplatí PSAS 11,74 milionu korun za neuskutečněný pacht

Praha zaplatí PSAS 11,74 milionu korun za neuskutečněný pacht

Hlavní město zaplatí Pražským službám (PSAS) zhruba 11,74 milionu korun. Peníze jsou kompenzací za neuskutečněný pacht z roku 2014, kdy chtěla Praha převést část PSAS pod Technickou správu komunikací (TSK). Vyplacení peněz schválili pražští radní. V rámci takzvaného pachtu měla být pod TSK převedena část PSAS, která se zabývá svozem komunálního odpadu.

O převodu části podniku rozhodlo tehdejší vedení města v květnu 2014. Následně, na podzim téhož roku svůj záměr zrušilo, neumožnily jej například verdikty soudu nebo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

"Neúčelně vynaloženými náklady došlo k újmě společnosti PSAS s tím, že představenstvu PSAS, s odkazem na zákonnou povinnost jednat s péčí řádného hospodáře, nezbývá nic jiného, než požadovat náhradu takové újmy," píše se v materiálu, který schválili radní.

PSAS musely vydat peníze mimo jiné na nákup techniky, platy nově nabraných zaměstnanců nebo služby externích poradců. Nejvyšší částku vydala společnost na pronájem svozové techniky, a to zhruba 4,4 milionu korun, dalších 2,5 milionu na uskladnění nových nádob na odpady a na 2,2 milionu vyšly náklady na organizační a právní služby. Na více než milion korun vyšly platy nových zaměstnanců, stejnou částku stál marketing a PR služby.

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb přistoupila k vyčlenění části firmy poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Zhruba pětinový podíl PSAS nakonec získala společnost EP Industries Daniela Křetínského, který je mimo jiné vlastníkem AVE CZ, tedy svozové firmy, která je v některých částech Prahy přímým konkurentem PSAS. EP Industries jako minoritní akcionář s pachtem nesouhlasil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů