Pátek, 26. dubna 2024

Ve Žďárských vrších bojují ochránci proti nelegálnímu zalesňování

 Ve Žďárských vrších bojují ochránci proti nelegálnímu zalesňování

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy přibývají případy nelegálního zalesňování. Majitelé bez potřebných povolení osazují smrky kupříkladu meze a podmáčené louky, aby zvýšili svůj výnos z těchto pozemků. Tím z nich ale vytlačují cenné druhy rostlin a živočichů. Jen za poslední rok objevili ochránci desítky takových míst. S vlastníky jednají o odstranění sazenic. Hrozí jim i pokuty, řekl ČTK ředitel správy CHKO Václav Hlaváč.

"Nám nejde primárně o to řešit to pokutami, ale napravit ten stav," řekl Hlaváč. Správa se také snaží problémům předcházet a upozorňovat na to, že k zalesnění půdy v chráněné krajinné oblasti je potřeba její souhlas. Vyjadřují se k tomu také úřady obcí s rozšířenou působností, které se starají o ochranu zemědělského půdního fondu. Jejich pracovníci, a také zástupci krajů, se už letos v únoru sešli na Správě CHKO, aby se s ochránci dohodli na společném postupu v této záležitosti.

Majitelé zalesňují těžko přístupné nebo neúrodné pozemky, které se dají obtížně hospodářsky využít jinak. Jsou to třeba i strmé stráně, nivy potoků a lesní loučky. Podle Hlaváče však tato místa často představují poslední zbytky přírody v CHKO. "Protože v podstatě v té krajině jsou intenzivně využívané zemědělské pozemky, a pak hospodářské lesy," uvedl.

Když je ekologicky cenný pozemek s četnými druhy rostlin a živočichů osázen smrky, během několika let z něj kvůli zastínění vymizí vegetace, a tím zmizí i prostředí pro hmyz, plazy a podobně. "Stane se z toho zastíněný les bez vyšší ekologické hodnoty," řekl Hlaváč.

CHKO Žďárské vrchy má rozlohu 70.940 hektarů. Rozkládá se území okresů Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Chrudim a Svitavy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů