Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zoo v Hluboké chce stavět pavilon pro pozorování nočních zvířat

Zoo v Hluboké chce stavět pavilon pro pozorování nočních zvířat

Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou připravuje výstavbu nočního pavilonu. Měl by vzhledem ke speciálnímu režimu umožňovat, aby návštěvníci mohli přes den pozorovat noční živočichy. Výše nákladů zatím není známa. Výstavba nového objektu by mohla začít na přelomu letošního a příštího roku. ČTK to řekl zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.

"Je to taková expozice, kde je obrácený světelný režim, a noční zvířata jsou tedy aktivní v návštěvní době. Noční pavilon by měl vyrůst v místě starých expozic vlků a rysů a místo už dosluhujících stařičkých voliér s bažanty," uvedl Kössl. Konkrétní druhy zvířat, které v objektu budou, zatím nechce uvádět. Dodal ale, že většina z nich určitě bude v hlubocké zoo nová.

Vedení uvažuje také o dalším novém pavilonu, který bude zaměřen na vodní živočichy. "Představa je zatím taková, že vodní pavilon bude navazovat na současné expozice vodních ptáků na břehu rybníka, čímž vznikne taková ucelená expozice mokřadů," uvedl Kössl.

Jihočeskou zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou, která jako jediná zoo v Česku a v západní Evropě chová medvěda plavého, navštívilo loni více než 250.000 lidí. Návštěvníci mohou v areálu o rozloze více než šest hektarů vidět 360 druhů zvířat. Zahradu založil před druhou světovou válkou vášnivý obdivovatel přírody a lovu Adolf Schwarzenberg, slavnostně ji pro veřejnost otevřel 1. května 1939. V témže roce se do ní přišlo podívat 33.000 lidí. Objekt v Hluboké nad Vltavou je pátou nejstarší zoo v Česku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů