Pátek, 19. dubna 2024

Díky dotacím by mohlo být instalováno 3500 nových plynových kotlů

Díky dotacím by mohlo být instalováno 3500 nových plynových kotlů

Díky první vlně takzvaných kotlíkových dotací by mohlo být v Česku instalováno až 3500 nových plynových kotlů. ČTK o tom dnes informoval Český plynárenský svaz (ČPS). Uvedl, že podle údajů o počtu podaných žádostí ze sedmi krajů bylo zatím podáno téměř 2200 žádostí o dotaci na kondenzační plynové kotle. Plynem v Česku v současnosti topí nejvíce domácností, odhadem 1,4 milionu.

"Podle počtu podaných žádostí ze sedmi krajů je téměř dvakrát větší zájem o plynové kotle než o kotle jen uhelné," uvedl dnes předseda Rady Českého plynárenského svazu Jan Valenta. Nižší počet žádostí o uhelné kotle podle něj ukazuje pozitivní trend k odklonu od kotlů na tuhá paliva a příklon k ekologickým formám vytápění. "Lze očekávat, že v horizontu maximálně deseti let už nebude uhlí vůbec pro lokální vytápění využíváno," dodal.

Zájem o dotace na výměnu neekologických kotlů je velký, lidé už částku vyčerpali ve více než polovině krajů. Některé kraje proto příjem žádostí již zastavily, jiné nadále žádosti přijímají, ale odkládají je do takzvaných zásobníků.

V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150.000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů