Čtvrtek, 28. března 2024

V Uherském Hradišti otevřou nové Muzeum v přírodě Rochus

 V Uherském Hradišti otevřou nové Muzeum v přírodě Rochus

V Uherském Hradišti bude v neděli 1. května slavnostně otevřeno nové Muzeum v přírodě Rochus, které nabídne expozice lidové architektury z různých období od konce 19. do poloviny minulého století. "Snažíme se, aby věrně odpovídaly danému období," řekl dnes ČTK ředitel obecně prospěšné společnosti Park Rochus Jan Blahůšek.

Stavba budov byla dokončena loni na podzim. K historické stodole z Břestku, která byla na Rochus přenesena již v roce 2012, přibyly tři kopie skutečných staveb - zemědělská usedlost z Boršic, menší hospodářské stavení z Veletin a nadsklepní vinařský objekt z Tučap.

Projekt stál kolem 30 milionů korun, asi 25 milionů byla evropská dotace. Muzeum po dokončení staveb vybavovalo objekty exponáty. Podle Blahůška je získávalo od roku 2010 darem od lidí či koupí v dražbách, zlomek z celkového počtu asi 1000 předmětů dalo vyrobit podle originálů ze sbírek Slováckého muzea.

Nejstarší předměty z přelomu 19. a 20. století budou k vidění ve stavení z Veletin, 30. léta minulého století zmapuje usedlost z Boršic a vinařský objekt z Tučap ukáže 50. léta 20. století. Návštěvníci uvidí celkem asi 600 předmětů užívaných v domácnostech i v zemědělství včetně strojů, nástrojů, vinného lisu či třeba demižónů.

Ve správní budově je pokladna, sociální zařízení, konferenční místnost i prostor pro průvodce a údržbu. Muzeum bude 1. května otevřeno od 12:00, slavnostní zahájení provozu je plánováno na 14:00. V expozicích budou předvádět dobové umění řemeslníci, připraven je folklorní program a uskuteční se i mše svatá.

V květnu a v říjnu bude muzeum otevřeno od čtvrtka do neděle, v hlavní sezoně od června do září od úterý do neděle. V budoucnu se počítá s tím, že se muzeum ještě rozroste, ač podle Blahůška zatím není připraven další projekt na nové stavby. "Máme ale nabídku na transfer menší stodoly z Hradčovic. Sháníme na to finanční prostředky," dodal ředitel.

Sezonu na Rochusu zahájí v sobotu 23. dubna otevírání pastvin. Asi 20 hektarů z celkových 65 pravidelně spásají ovce zemědělců z okolí. Kromě přehlídky hospodářských zvířat lidé při otevírání pastvin uvidí i ukázku kutí kosy a kosení, výrobu píšťalek z vrbového proutí či výrobu sýrů a zpracování ovčí vlny.

Uherské Hradiště začalo bývalé cvičiště na kopci Rochus revitalizovat v roce 2010, kdy zde byly vysázeny sady tradičních slováckých odrůd. O rok dříve město opravilo kapli svatého Rocha, později komunikace a další infrastrukturu. Kvůli výskytu vzácných rostlin a živočichů je oblast zařazena do soustavy Natura 2000. Podle Blahůška bylo v lokalitě za posledních šest let vysazeno asi 500 stromů, další přibudou letos.

Jan Vondrášek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů