Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo stvrdilo zákaz stavby větrné elektrárny v Jeseníkách

Ministerstvo stvrdilo zákaz stavby větrné elektrárny v Jeseníkách

Nová větrná elektrárna na Medvědí hoře v Jeseníkách, kterou kritizovali ochránci přírody, definitivně nevznikne. Rozhodnutí olomouckého krajského úřadu o zrušení smlouvy, proti kterému se investor odvolal, potvrdilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stavbu původně posvětila šumperská radnice uzavřením veřejnoprávní smlouvy, proti tomu se však postavili ochránci přírody. Podle nich se nový větrník vysoký bezmála sto metrů do této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky nehodí. Na vrcholu hory nyní dosluhují tři větrné elektrárny.

Ministerstvo vydalo rozhodnutí na konci března. Potvrdilo v něm rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který zrušil veřejnoprávní smlouvu o umístění a provedení stavby větrné elektrárny v této lokalitě. Tuto smlouvu uzavřel s firmou Benoco stavební úřad. "Rozhodnutí ministerstva je od 21. března v právní moci. Pro stávající tři větrné elektrárny v dané lokalitě, které jsou stavbou dočasnou s dobou trvání do 31. prosince 2018, to neznamená nic. Znamená to, že Benoco nemůže uskutečnit svůj záměr nahradit tyto tři stávající větrné elektrárny novou větrnou elektrárnou o vyšším výkonu a větší výšce," řekl ČTK Vilém Frček z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Olomoucký krajský úřad veřejnoprávní smlouvu uzavřenou v roce 2014 zrušil již dříve kvůli rozporu s právními předpisy. Podnět k prozkoumání jim dali šumperští ochránci přírody. "Hlavním důvodem pro zrušení veřejnoprávní smlouvy je, že se jednalo o zcela novou stavbu větrné elektrárny, nikoliv změnu dokončené stavby formou nástavby nebo stavebních úprav, jak tvrdí žadatel, umístěnou a povolenou veřejnoprávní smlouvou," řekla ČTK mluvčí kraje Kamila Navrátilová. Nová stavba by musela být schvalována za přísnějších podmínek, řešit by se musela například i otázka vlivu na životní prostředí.

Větrná elektrárna na Medvědí hoře stojí od 90. let. Dříve ji provozovala společnost ČEZ, nyní patří plzeňské firmě Benoco. Ta chtěla tři současné elektrárny odstranit a nahradit je jednou větší o celkové výšce 99 metrů. Zástupci firmy v tisku již dříve uvedli, že se na přípravě projektu podílela řada odborníků, kteří rekonstrukci navrhli co nejcitlivěji k životnímu prostředí.

Dosavadní tři stožáry jsou vysoké zhruba čtyři desítky metrů. Umístěny jsou v sedle Medvědí hory nedaleko přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně v Jeseníkách v nadmořské výšce 1160 metrů. Svým umístěním patřila k nejvýše položeným větrným elektrárnám v Evropě, uvádí ČEZ na svých stránkách.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů