Pátek, 19. dubna 2024

Vzdělávání dětí pokračuje a netopýři míří nově i do mateřských škol

Vzdělávání dětí pokračuje a netopýři míří nově i do mateřských škol

Vzdělávací projekt České společnosti pro ochranu netopýrů nazvaný "Škola vzhůru nohama" přináší i v letošním roce dětem, žákům a studentům výukové programy, přednášky a exkurze zaměřené na poznání života netopýrů a jejich ochranu. Novinkou je program pro děti ve věku 3 - 6 let.

Již několikátým rokem oslovuje ČESON základní i střední školy s nabídkou vzdělávacích programů, které jsou realizovány odbornými lektory přímo v prostorách škol a jejich okolí. Učitelé si mohou vybrat z nabídky výukových programů, přednášek a večerních exkurzí, které seznamují děti poutavou formou se životem netopýrů a možnostmi jejich ochrany. Součástí některých programů je i blízké setkání s ochočenými handicapovanými netopýry, které si mohou děti detailně prohlédnout nebo i pohladit.
"Základním a středním školám nabízíme realizaci výukových programů, přednášek a exkurzí v jejich prostorách, podobně jako v loňském roce. Úplnou novinkou bude letos speciálně vytvořený program pro děti ve věku 3 -- 6 let, určený pro environmentální výchovu v mateřských školách a ekocentrech věnujících se i menším dětem", sděluje koordinátorka projektu, Petra Schnitzerová. "Touto cestou bychom chtěli napomoci pozitivnímu vnímání netopýrů a prostřednictvím dětí podpořit i ochotu dospělých ! spolupracovat při ochraně těchto ohrožených živočichů", vysvětluje.
"Nový výukový program pro mateřské školy bude vytvořen formou balíčku s metodikou, obrázky a dalšími pomůckami a jeho doplňkem bude i populární brožura s pohádkou "Lucčino první dobrodružství". Učitelé mateřských škol a lektoři ekocenter se k novému programu budou moci letos na podzim zúčastnit instruktážních seminářů. Po absolvování semináře získají zdarma kompletní výukový balíček, který následně mohou sami využívat při práci s dětmi", doplňuje podrobnosti jedna z lektorek, Eva Cepáková.
Projekt "Škola vzhůru nohama" finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí, na území Prahy probíhají vzdělávací programy též za finanční podpory Hlavního města Prahy. Podrobnější informace o nabízených přednáškách, výukových programech, exkurzích a instruktážních seminářích najdou zájemci na webových stránkách www.ceson.org v sekci Programy pro školy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů