Pátek, 19. dubna 2024

Děti i dospělí se při Týdnu lesů dozví, jak se obnovuje les

Děti i dospělí se při Týdnu lesů dozví, jak se obnovuje les

Pomáháme lesům růst je heslem letošního Týdne lesů, který potrvá do 13. května. Akce však lesnícipřipravili na celý měsíc květen. V rámci Týdne lesů si mohou děti i dospělí po celé České republice za asistence lesníků vyzkoušet například, jak se sbírají semena lesních dřevin a zkusit si práci lesních dělníků při sázení stromků v lese. Mohou také navštívit lesní školky a seznámit se s pěstováním sazeniček.

,,Obnova lesa je pro lesníky naprosto samozřejmou záležitostí. Veřejnost si však často myslí, že les roste bez jakéhokoliv lidského přičinění do té podoby, kterou zná ze svého bezprostředního okolí. Týden lesů podporujeme, protože má smysl o věcech diskutovat a ukázat veřejnosti lesníky jako odborníky, kteří pomáhají lesům růst,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na programu Týdne lesů spolupracuje Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky, lesnické školy, vědecké a výzkumné instituce a Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, ale i lesnické subjekty českých, moravských a slezských obcí a měst, soukromí vlastníci lesů či neziskové organizace.

Týdny lesů se v ČR konají od roku 2008, kdy pořádání osvětových akcí pro veřejnost odstartoval Evropský týden lesů. Jsou pořádány pod záštitou ForestCommunicators Network - týmu expertů pro komunikaci v lesnictví při UNECE/FAO. V ČR je vyhlašuje a jejich zaměření připravuje pracovní skupina zabývající se lesní pedagogikou. Jejím cílem je vedle celoplošné lesnické osvěty také podpora spolupráce lesnických organizací.

Více informací na webových stránkách www.lesnipedagogika.cz,na facebookuhttps://www.facebook.com/lesnipedagogika a na twitteruhttps://twitter.com/ForestPedCZ.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů