Čtvrtek, 28. března 2024

E.On a Statoil plánuje výstavbu nové offshore větrné elektrárny v hodnotě 1,2 miliard eur

E.On a Statoil plánuje výstavbu nové offshore větrné elektrárny v hodnotě 1,2 miliard eur

Poslední dubnový týden vydala společnost E.ON tiskovou zprávu týkající se plánované výstavby offshore větrné farmy Arkona v Baltském moři. Na projektu bude spolupracovat E.ON s norským Statoilem, který bude mít padesáti procentní podíl. E.ON bude mít na starosti stavbu a provoz větrné farmy.

ilustrační obrázekElektrárna Arkona se bude rozprostírat na ploše čtyřiceti kilometrů čtverečních v Baltském moři, přibližně 35 kilometrů severovýchodně od největšího německého ostrova Rujána. Logistickou základnou pro výstavbu a následný provoz bude v příštích 25 letech přístavní město Sassnitz. Zahájení instalace turbín je očekáváno na léto 2018. Spuštění elektrárny se plánuje na rok 2019. Na výstavbě se bude podílet 400 lidí, po uvedení do provozu bude zapotřebí 50 stálých zaměstnanců, kteří se budou starat o řízení, údržbu a administrativu a přibližně 100 externistů.

Turbíny dodá Siemens

Offshore větrný park Arkona by měl ročně vyprodukovat energii, která by pokryla spotřebu 400 000 domácností. Arkona je jeden z mnoha plánovaných německých projektů na moři. Německo má v plánu dosáhnout výkonu offshore větrných elektráren 7 GW. Na výstavbě se kromě E.ONu bude podílet i další německá energetická společnost. Zakázku na výrobu 60 turbín o výkonu 6 MW přijal Siemens.

Toto rozhodnutí zajistí firmě E.ON druhé místo na světovém žebříčku projektů v oblasti offshore větrných elektráren. V rámci skandinávských zemí se firma E.ON podílí mimo jiné na dánském projektu větrné elektrárny R?dsand II, jež je v provozu od roku 2010.

Zdroj: Nordic Net
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Švédsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů