Čtvrtek, 25. dubna 2024

Proč se během migrace mění vzhled lososů?

Zeptejte se přírodovědců...

Proč se během migrace mění vzhled lososů?

Mgr. Zdeněk Lerch, Přírodovědecká fakulta UK

Zajímavým jevem, který doprovází tah lososů z moře zpět do rodné řeky, kam se putují vytřít, je změna zbarvení a tvaru těla.

Dokud žijí lososi v moři, má jejich svalovina sytě oranžovou barvou. Tu způsobuje karotenoid známý pod názvem astaxanthin. Jde o červené přírodní barvivo produkované některými druhy mořských řas. V potravním řetězci se astaxanthin dostává z řas do korýšů a z nich poté do lososů, kde se ukládá ve svalovině.

Lososovité ryby chované na farmách jsou občas přikrmovány granulemi, které obsahují další karotenoidy - například betakaroten, bohatě zastoupený v mrkvi. Maso přikrmovaných ryb je pak zbarveno do oranžova, což zvyšuje jeho atraktivitu pro zákazníky.

U většiny druhů lososů se barvivo během třecí migrace přesouvá ze svaloviny do kůže. Výzkum prováděný na atlantickém lososu obecném (Salmo salar) ukázal, že u samců přechází do kůže velká část astaxanthinu a jeho koncentrace zde dosahuje až 7 mg/kg.

Naopak v kůži samic se jeho hladina pohybuje pouze kolem 2 mg/kg a většina astaxanthinu se dostává do jiker. Ty jsou u lososů známy sytě oranžovou barvou, za kterou vděčí koncentracím astaxanthinu až 11 mg/kg.

alt: Lososí maso má výraznou oranžovou barvu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Blu3d, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 3.0. Lososí maso má výraznou oranžovou barvu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Blu3d, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 3.0.

Losos obecný (Salmo salar) je během návratu do sladkých vod vybarven do zlatova s lehčími nádechy oranžové. Řada pacifických lososů z rodu Oncorhynchus má však kůži během tření mnohem víc do červena, což je do značné míry zapříčiněno zvýšenou hladinou pohlavních hormonů.

Asi nejvýraznějším zbarvením se může pochlubit losos nerka (Oncorhynchus nerka), jehož samci i samice jsou v rozmnožovací sezoně sytě červení. Bylo zjištěno, že při tření preferují ryby tohoto druhu výrazněji červené jedince opačného pohlaví.

Samcům nerky navíc během migrace vyroste výrazný hrb (vyskytující se například i u lososa gorbuši, latinsky Oncorhynchus gorbuscha).

Hrb je pro samice společně s velikostí těla samce důležitým vodítkem při výběru partnera. Více se třou se samci, kteří mají větší hrb, jelikož tito jedinci jsou v lepší kondici a mají tak lepší dispozice předat potomkům kvalitní geny.

alt: Losos nerka v době tření. *Nahoře* samice, *dole* samec. Všimněte si barvy a u samce také tvaru těla i čelistí. Zdroj Wikimedia Commons / United States Fish and Wildlife Service, autor Dave Menke, volné dílo / Public Domain. Losos nerka v době tření. Nahoře samice, dole samec. Všimněte si barvy a u samce také tvaru těla i čelistí. Zdroj Wikimedia Commons / United States Fish and Wildlife Service, autor Dave Menke, volné dílo / Public Domain.

Dalším znakem pohlavní dvojtvárnosti (dimorfismu) v době rozmnožování jsou u samců většiny druhů lososů výrazně zvětšené, hákovitě zahnuté čelisti.

Tento znak zřejmě nehraje tak velkou roli při výběru partnera jako hrb. Pravděpodobně slouží spíš k soubojům s jinými samci o trdliště, tedy teritoria pro tření. Samicím, které také brání svá trdliště, se před třením rovněž zvětší čelisti, ne však tak výrazně jako samcům.

Samci, kteří zmíněné znaky nemají tak dobře vyvinuté a nedokázali by proto vybojovat právo na tření, se často zdržují poblíž dominantních samců. Snaží se tu nepozorovaně ,,vloudit" do blízkosti samic a oplodnit jejich jikry.

Této strategii říkáme strategie satelitních samců. Vyskytuje se nejen u lososů, ale i u mnoha dalších živočichů - například rosniček, kde měřítkem kvality samečka je síla jeho hlasu.

alt: Samice lososa gorbuši během života v moři (*nahoře*) a v době rozmnožování (*dole*). Hlavní změnou je červenější zbarvení těla. Zdroj Wikimedia Commons / B. W. Evermann, E. L. Goldsborough (1907): The Fishes of Alaska, volné dílo / Public Domain. Samice lososa gorbuši během života v moři (nahoře) a v době rozmnožování (dole). Hlavní změnou je červenější zbarvení těla. Zdroj Wikimedia Commons / B. W. Evermann, E. L. Goldsborough (1907): The Fishes of Alaska, volné dílo / Public Domain.
alt: Samec lososa gorbuši během života v moři (*nahoře*) a v době rozmnožování (*dole*). Samci nejen změní zbarvení, ale také jim naroste hrb na hřbetě a jejich čelisti se zvětší a zakřiví. Zdroj Wikimedia Commons / B. W. Evermann, E. L. Goldsborough (1907): The Fishes of Alaska, volné dílo / Public Domain. Samec lososa gorbuši během života v moři (nahoře) a v době rozmnožování (dole). Samci nejen změní zbarvení, ale také jim naroste hrb na hřbetě a jejich čelisti se zvětší a zakřiví. Zdroj Wikimedia Commons / B. W. Evermann, E. L. Goldsborough (1907): The Fishes of Alaska, volné dílo / Public Domain.

Další zajímavé informace o migracích lososů najdete v předchozím článku magistra Zdeňka Lercha.

Horní obrázek: Pár lososů nerka při tření. Zdroj Wikimedia Commons, autor William Rosmus, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 4.0.

Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů