Úterý, 19. března 2024

Zpráva agentury ECHA o fungování nařízení REACH

ECHA ve zprávě o uplatňování nařízení REACH a CLP uvádí, že chemické látky jsou používány bezpečněji, což zvyšuje úroveň ochrany lidského zdraví a životního prostředí..

Zpráva agentury ECHA o fungování nařízení REACH

Přesto je nutné zlepšovat kvalitu předkládaných registračních a klasifikačních údajů.

Ve zprávě, kterou ECHA každých pět let předkládá Evropské komisi, jsou popsány hlavní úspěchy a problémy spojené s uplatňováním základních právních předpisů o chemických látkách v EU. Jako hlavní přínos vidí ECHA v možnosti získat důležité informace o chemických látkách na jejích internetových stránkách. Informace jsou nyní volně dostupné a vyšší úroveň znalostí vede ke zlepšení nakládání s chemickými látkami, k bezpečnějším výrobkům a postupnému vyřazení těch nejnebezpečnějších látek.

Ve zprávě ECHA doporučuje především, aby společnosti poskytovaly kvalitnější informace o chemických látkách, které vyrábějí a aby aktualizovaly své registrační dokumentace a bezpečnostní listy, pokud budou mít k dispozici nové informace. V současné době plnění těchto povinností není dostačující.

Společnosti by měly poskytovat kvalitnější údaje o nanoformách látek, které vyrábějí. Právní požadavky k nanomateriálům v brzké době objasní Evropská komise v legislativě REACH.

ECHA rovněž doporučuje přezkoumání požadavků v nařízení (ES) č. 1272/2008 (CLP), protože společnosti poskytují pro stejné látky rozdílné klasifikace. ECHA navrhuje změnu nařízení -- od společností požadovat sdílení údajů a odsouhlasení klasifikace.

Propojení nařízení REACH a CLP s další legislativou by mělo být optimalizováno, aby bylo možné využít údaje vyhovující dalším právním předpisům o chemických látkách v EU. Koordinace s REACH a CLP by měla být posílena při revizi ostatní chemické legislativy, což by snížilo zbytečnou zátěž podniků a zvýšilo srozumitelnost pro spotřebitele.

Aby se spotřebitelé mohli správně rozhodnout při nákupu, potřebují mít spolehlivé informace o látkách vzbuzujících mimořádné obavy (SVHC) ve výrobcích. Společnosti mají povinnost oznamovat agentuře ECHA látky SVHC ve výrobcích, ale pouze málo z nich to dosud udělalo. ECHA doporučuje přezkoumat oznamovací povinnosti v souvislosti s oběhovým hospodářstvím.

Druhá zpráva agentury ECHA o uplatňování nařízení REACH a CLP poskytuje informace o dopadu, úspěchu a zbývajících problémech při zavádění legislativy chemických látek v EU. Ze zprávy vyplývají určité závazky, doporučení Evropské komisi, členským státům a průmyslu. Agentura ECHA v současnosti neuvažuje o revizi nařízení REACH.

Další informace z ECHA:

Zpráva agentury ECHA o uplatňování nařízení REACH a CLP

Leták: Souhrn důležitých údajů ze zprávy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů