Pátek, 29. března 2024

Hlavní hygienik ČR: Také v letošní sezóně sledujeme kvalitu vody ke koupání

S příchodem letních měsíců začíná opět sezóna koupání ve volné přírodě...

Hlavní hygienik ČR: Také v letošní sezóně sledujeme kvalitu vody ke koupání

Také letos budou hygienici kontrolovat kvalitu vody v přírodních a umělých koupalištích i v přírodních biotopech, což jsou vodní nádrže - koupaliště vybavená systémem přírodního způsobu čištění vody.

,,V loňské sezóně bylo sledováno celkem 276 míst využívaných ke koupání, z toho 157 provozovaných koupališť ve volné přírodě a 119 koupacích oblastí. Bylo odebráno 930 kontrolních vzorků vody k provedení laboratorních analýz a na jejich základě byl vydán zákaz koupání v 10 lokalitách. Kvalita vody označená jako nevhodná ke koupání byla zjištěna v 33 lokalitách," komentuje výsledky loňských kontrol hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: ,,Nejčastějším důvodem k vydání zákazu koupání byl nadlimitní výskyt sinic a na některých místech jsme zaznamenali i přítomnost tzv. ,vyrážky z koupání', což je kožní onemocnění projevující se tvorbou skvrn, puchýřů, zarudnutím kůže a intenzivním svěděním."

Největší problémy s kvalitou vody byly loni zaznamenány na rybníce Hnačov na Plzeňsku a také na několika místech vodní nádrže Orlík. Od konce července po celý srpen bylo koupání nevhodné například i na oblíbeném pražském Šeberáku.

V roce 2016 budou hygienici kontrolovat celkem 272 lokalit - povrchových vod ke koupání, kde lze očekávat, že se v nich bude koupat velký počet osob. Kromě těchto lokalit existují ještě další přírodní vodní plochy, které jsou využívány ke koupání a které hygieniky sledovány nejsou. Koupání zde probíhá na vlastní riziko, zodpovědnost za koupání dětí nesou rodiče.

Koupací sezóna potrvá tradičně do 1. září a jako každoročně budou informace o jakosti vody ke koupání ve všech sledovaných lokalitách pomocí symbolu ,,smajlíka" zveřejňovány na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví a také na www.koupacivody.cz.

Kategorie kvality vody ke koupání v přírodě a jejich symboly:

1. Symbol

Voda vhodná ke koupání:
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

2. Symbol

Voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi:
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.

3. Symbol

Zhoršená jakost vody:
Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

4. Symbol

Voda nevhodná ke koupání:
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro citlivé jedince (děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem).

5. Symbol

Voda nebezpečná ke koupání:
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů