Pátek, 29. března 2024

Komise Akademie věd chce omezit výstavbu v národních parcích

Komise Akademie věd chce omezit výstavbu v národních parcích

Návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny, který má nově upravit pravidla pro všechny čtyři národní parky v ČR, neřeší důsledně přísnější ochranu před zástavbou na jejich území. Nezaručuje ani, že naplní cíle národních parků. Uvedla to Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR ve svém stanovisku, které má ČTK k dispozici. Sněmovna by měla o návrhu hlasovat tento týden, zřejmě v pátek.

Komise, jíž předsedá epidemiolog a genetik Radim Šrám, podpořila pozměňovací návrh poslance Jiřího Junka (KDU-ČSL). Ten se mimo jiné týká omezení nevhodné výstavby v národních parcích a rozšiřování přírodních zón pro jednotlivé NP, tedy těch nejpřísněji chráněných.

Sněmovní výbor pro životní prostřední ale již v květnu doporučil Sněmovně schválit návrh bez radikálnějších změn, s nimiž někteří poslanci přišli. Dolní komora by podle doporučení výboru neměla schválit ani Junkův návrh, podle kterého by přírodní zóna čili divoká nerušená příroda musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let.

Vědecká komise však požaduje konkrétní termín pro každý národní park, stejně jako nepřekročitelnou minimální rozlohu přírodní zóny, nebo to, že plochy již jednou zařazené do zóny s vyšším stupněm ochrany není možné přeřazovat zpět do zón s nižším stupněm ochrany.

Poslanecký výbor naopak v květnu podpořil jiný Junkův návrh, podle kterého by stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky. To podporuje i vědecká komise. "Novela navržená MŽP totiž připouští rozprodej pozemků v majetku státu na zastavěných a zastavitelných územích obcí v NP. Případné oprávněné potřeby obcí lze řešit například zřízením věcného břemene při ponechání pozemku v majetku státu," uvedli vědci. Navrhují také omezit další výstavbu a rozrůstání ploch obcí v národních parcích.

V dolní komoře by neměl podle poslaneckého výboru uspět ani požadavek na zamítnutí vládní novely zákona o ochraně přírody a krajiny, který podali občanští demokraté. Například poslanec Jan Zahradník (ODS) navrhuje vypustit pasáž, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů". Vnímá to jako bezzásahovost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů