Úterý, 19. března 2024

Děti ze zbirožské školy šetří vodu i elektřinu. Na ekologické projekty vydělávají prodejem bylin

Děti mohou inspirovat dospělé - třeba v ekologickém pohledu na svět.

Děti ze zbirožské školy šetří vodu i elektřinu. Na ekologické projekty vydělávají prodejem bylin

Příkladem je Ekotým žáků ze základní školy ve Zbirohu, kteří zde z vlastní iniciativy instalovali úsporné žárovky. Dnes za sebou mají celou řadu projektů, a to od ekologické dopravy do školy až po podporu ohrožených zvířat. Za své aktivity byl ekotým nominován v letošním ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Mládež.

Ekotým zbirožských školáků vymýšlí jeden projekt za druhým. Ve své základní škole začali před lety výzvou o šetření energií. ,,Žáci připravili cedulky k vypínačům, které nabádají ke zhasínání a informují, kterou řadu světel konkrétní vypínač zhasne," říká učitelka Andrea Tláskalová, která na škole vede hned čtyři kroužky zaměřené na ochranu přírody. Mladí ekologové pokračovali s cedulkami vyzývajícími k úsporám vody na toaletách. Posléze iniciovali třídění odpadků ve škole, ve volném čase chodí čistit studánku nebo spolupracují se Záchrannou stanicí živočichů v nedalekých Rokycanech.

Bezpečnější a ekologičtější doprava do školy

Aktivita žáků přesahuje budovu i zahradu základní školy. Děti se snaží zapojit do svých projektů nejen spolužáky i pracovníky školy, ale spolupracují také s místními obyvateli a s vedením obce. Loni například rozběhly projekt, který má snížit počet aut zajíždějících ke škole. V kampani motivovaly své spolužáky, aby do školy chodili pěšky, jezdili na kole nebo koloběžce. Žáci spolupracovali na strategickém plánu města a navrhli úpravu křižovatky a okolí školy, aby bylo pro děti bezpečnější.

Zbirožský Ekotým se zabývá i globálními problémy. Žákům například není lhostejná problematika palmového oleje. ,,Děti napsaly několika nadnárodním firmám, aby pokračovaly v omezování palmového oleje a pomáhaly chránit deštné pralesy," dodává Andrea Tláskalová. Současně spolupracují i se ZOO Plzeň na kampaních upozorňujících na vymírání zvířat nebo se zapojily do projektu na záchranu mořských želv.

Žáci si své projekty financují sami

Vyměnit žárovky ve školní budově není zrovna levné, přesto jsou žáci ve Zbirohu schopni své projekty financovat sami a i v nízkém věku mají vše pevně ve svých rukou. ,,Žáci se podílí na všech krocích, od plánování až po vyhodnocení projektu. Dospělí jsou pouze v roli průvodce," podotýká Andrea Tláskalová.

Peníze na své projekty děti získávají vlastními aktivitami v rámci Ekotýmu - například prodejem sušených bylinek nebo marmelád uvařených z ovoce ze školní zahrady, které samy pěstují. Veškerý zisk zpětně investují do dalších projektů. Pomáhají také dotace - za šest let získal Ekotým přes 700 tisíc korun, které využil například na nákup úsporných žárovek.

O vítězi rozhodnou lidé

Ekotým ze zbirožské základní školy byl nominován v letošním 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Mládež. ,,Ukazuje se, že samy děti mohou inspirovat dospělé svými ekologicky prospěšnými aktivitami. Projekt je jedinečný především tím, že vzdělává nejmladší generaci, která už bude ochranu životního prostředí považovat za něco úplně samozřejmého," dodává Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON, která soutěž v České republice organizuje.

Hlasovat můžete na www.ekologickyoskar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů